invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Gemeente Zwolle neemt initiatief tot communicatienetwerk met zorgaanbieders

Gepubliceerd op:

Tanja de Graaf, communicatieadviseur bij de gemeente Zwolle nam het initiatief tot het opzetten van een netwerk voor communicatieadviseurs waarin de zorginstellingen vertegenwoordigd zijn die betrokken zijn bij de transitie in het sociale domein.

De Graaf hoopt hiermee te voorkomen dat de gemeente straks overspoeld wordt met vragen van individuele bewoners. De gemeente kan onmogelijk al die individuele zaken uitzoeken. Ook wil ze graag met een eenduidige boodschap inwoners informeren over de veranderingen. De Graaf: ‘Het is zó ingewikkeld. Cliënten die nu met twee wetten te makken hebben, straks misschien met drie. Probeer maar eens uit te leggen wat er concreet voor iemand verandert.’ Ze benaderde alle grote partners in de regio, zoals MEE, InteraktContour, Frion en Travers, met de vraag om samen met de gemeente een netwerk te vormen. Daar werd enthousiast op gereageerd. Verschillende ontmoetingen volgden, waarin de partijen afspraken maakten over de te volgen strategie. Later zijn ook de 180 kleine partners in de regio benaderd met de vraag wat ze nodig hebben aan communicatiemiddelen.

De gemeente communiceert over de grote lijnen en heeft op haar website een lijst met meest gestelde vragen en antwoorden gemaakt. Heeft een cliënt vragen over zijn specifieke situatie? Dan kan hij terecht bij zijn zorgaanbieder. De medewerkers van de zorgaanbieders kunnen op hun beurt weer gebruik maken van de door de gemeente samengestelde communicatietoolkit over het Sociaal Domein, met handige samenvattingen over wat er gaat veranderen. De Graaf: ‘En wil een groep cliënten, wijkbewoners of medewerkers van een zorgaanbieder een informatiebijeenkomst, dan kan de gemeente dat faciliteren. Maar we vertellen het verhaal nooit alleen, we trekken altijd samen op met een andere organisatie.’

Bron: Gemeentevandetoekomst.nl

Meer weten

 

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg