invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Digitale samenwerking huisarts en thuiszorg

Gepubliceerd op:

Bij ’t Derkshoes in Westerbork werken huisartsen nauw samen met de thuiszorg. Tegenwoordig niet alleen offline, maar ook online, met behulp van een iPad. De thuiszorgmedewerkers en huisartsen zijn aangesloten op dezelfde webapplicatie en werken samen aan het cliëntdossier.

Transparantie

Nu alle thuiszorgmedewerkers beschikken over een iPad van de organisatie, is het raadplegen van cliëntinformatie en het rapporteren over de zorgverlening tijd- en plaatsonafhankelijk geworden. Hierdoor heeft elke cliënt thuis inzicht in alle rapportages over de zorgverlening. De medewerker rapporteert samen met de cliënt ter plekke in het digitale cliëntdossier. Dit maakt de zorgverlening transparant.

Cliëntpanel

Bij Thuiszorg 't Derkshoes zijn ze in 2013 al overgestapt op het 'mobiele werken' en hun cliënten zijn hier erg enthousiast over. Teamleiders Jannie Dol en Elly Wubs hebben de signalen uit het cliëntpanel goed opgepakt. Hieruit bleek namelijk dat cliënten het fijn vinden dat de overdracht tussen zorgverleners goed verloopt en daar draagt het digitale dossier in belangrijke mate aan bij. Jannie: ‘De medewerker beschikt door deze nieuwe werkwijze over meer tijd om samen met de cliënt ook het administratieve deel van het werk met behulp van de iPad uit te voeren, maar uiteraard alleen als de cliënt daar prijs op stelt. Bijkomend voordeel is dat de medewerker alle relevante informatie over die cliënt altijd bij zich heeft.’

Huisartsen

Thuiszorg en huisartsen werken rond elke cliënt veel en nauw samen. Het is voor de kwaliteit van zorg erg belangrijk dat ook de huisartsen in het digitale zorgdossier kunnen werken. 't Derkshoes is daarom een flinke stap verder gegaan in de toepassing van het digitale werken door de huisartsen in Westerbork ook aan te sluiten op het digitale cliëntdossier. De huisartsen krijgen uiteraard alleen toegang tot die cliënten waarvoor ze geautoriseerd zijn.

Het cliëntpanel gaf unaniem aan achter deze stap te staan. Voor 't Derkshoes een bevestiging dat ze op de goede weg zijn. Hierna is aan alle huidige cliënten individueel om toestemming gevraagd en is een pilot gestart met huisarts Dr. van Loo. Die werd werkenderwijs enthousiast over de mogelijkheden en adviseerde zijn collega's om ook mee te gaan doen. 

De pilot heeft positieve resultaten opgeleverd. Inmiddels zijn alle huisartsen in Westerbork aangesloten. 't Derkshoes is klaar voor de volgende stap: uitbreiding van het netwerk met mantelzorgers en andere behandelaren zoals fysiotherapeuten of dietisten.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg