invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Dekkerswald: mensen met een verstandelijke beperking werken met dementerende ouderen

Gepubliceerd op:

Op park Dekkerswald kunnen cliënten van Pluryn die de wens en competenties hebben om zorgend en ondersteunend bezig te zijn, aan de slag in het team voor dementerende ouderen van ZZG Zorggroep. Ze zijn ondersteunend aan het reguliere personeel en verrichten taken als assistentie bij vervoer, maaltijden, koffie en theeschenken, buiten wandelen en werkzaamheden in het magazijn en bij de technische dienst.

Het project krijgt ondersteuning van beide organisaties. Op individueel niveau bekijken medewerkers van Pluryn waar de interesse en vaardigheden van hun cliënten liggen. De medewerkers van Dekkerswald geven de Pluryn-cliënten praktische, taakgerichte ondersteuning. Zij hebben ook training gekregen in de wijze waarop de cliënten soms bijzondere aandacht vragen.

Volwaardige medewerkers

Voor de cliënten is het belangrijk dat ze gezien worden als volwaardige medewerkers. Ze dragen bedrijfskleding, gaan mee met personeelsuitjes en worden door de bewoners aangesproken met ‘zuster’ of ‘broeder’. Voor de dagelijkse ondersteuning op de werkvloer is daarnaast een begeleider van Pluryn aanwezig. De cliënten krijgen ook andere vormen van begeleiding. Zo leren ze hoe ze moeten omgaan met dementerende ouderen, maar ook met bijvoorbeeld verlies. Want het kan gebeuren dat een bewoner waarmee ze een band hebben opgebouwd, komt te overlijden.

Win-win situatie

Het project wordt gezien als een win-win situatie. De cliënten van Pluryn voelen zich gewaardeerd als medewerker in het team en kunnen werkzaamheden verrichten die aansluiten bij hun wensen en vaardigheden. Ze maken deel uit van de samenleving. Voor de bewoners van Dekkerswald is meer aandacht en hulp voorhanden dan ze anders gehad hadden. En de zorgprofessionals hebben meer tijd om aan hun zorgspecifieke taken te besteden.

Gesloten beurzen

Tot op heden is de inzet van cliënten een vorm van dagbesteding die betaald wordt op grond van de AWBZ. De samenwerking tussen de twee zorgorganisaties gaat met gesloten beurzen. De extra uren die personeel van ZZG zorggroep inzet om de cliënten van Pluryn taakgerichte ondersteuning te geven, worden terugverdiend door minder uren inzet op zorg en ondersteuning die nu door deze cliënten wordt geboden. En er is een terugvalmogelijkheid op de begeleiding vanuit Pluryn.

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg