invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

De mondvierdaagse en mondzorgbattle van Maria-Oord - Careyn

Gepubliceerd op:

Als je mensen enthousiast wilt maken voor mondzorg moet je dit creatief aanpakken, merkt locatie Maria-Oord van zorgaanbieder Careyn. Ieder jaar organiseren zij een mondvierdaagse en een mondzorgbattle. Zo wordt deskundigheid van medewerkers bevorderd en mondzorg geborgd.

Mondvierdaagse

Tijdens de mondvierdaagse wordt 4 dagen lang aandacht besteed aan mondzorg. Iedere dag heeft een ander thema zoals bewustwording, producten, met familie over mondzorg praten en evalueren. De eerste mondvierdaagse werd groots aangepakt. Er werd gestart met het in kaart brengen van de mondgezondheid van elke bewoner en het opstellen van een persoonlijk mondzorgplan. Daarnaast waren er standjes, informatiefolders, een workshop poetsen en werden mondzorgartikelen uitgedeeld. De mondvierdaagse wordt ieder jaar,  in kleinere vorm, herhaald.  

Mondzorgbattle

Tijdens de mondzorgbattle, à la ‘Het beste idee van Nederland’, ontwikkelt iedere afdeling een product dat de mondzorg makkelijker maakt. Dit product mag van alles zijn en het mag zo gek  mogelijk. Een voorbeeld is het ontwerp voor een flacon voor het bewaren van vloeibare zeep. Er werd namelijk nog wel eens raar opgekeken dat protheses hiermee schoon moeten worden gemaakt. Teams battelen tegen elkaar en presenteren elkaar hun plan. Een jury bepaalt de winnaar. Bij de battle hoort ook een schriftelijke toets om kennis van medewerkers te testen en hen eventueel bij te scholen.

Mondzorg revolutie

De mondvierdaagse en mondzorgbattle zijn onderdeel van de mondzorg revolutie die Maria-Oord heeft gedaan. Hierbij zijn alle nieuwe richtlijnen met betrekking tot mondzorg geïmplementeerd. Er wordt continu gewerkt aan de borging hiervan. Naast de mondvierdaagse en mondzorgbattle werken op iedere afdeling van Maria-Oord 2 teamleden die zich verdiepen in mondzorg door actuele ontwikkelingen bij te houden en deze over te dragen aan collega’s.

Om in kaart te brengen hoe de locatie ervoor staat met betrekking tot de implementatie van mondzorg gebruikt Careyn een ‘inventarisatie implementatie mondzorg’.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg