invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

All-inclusive woonzorgconcept goed alternatief voor verzorgingshuis

Gepubliceerd op:

Platform31, Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg en ActiZ hebben samen met 12 woningcorporaties en zorgorganisaties een experiment uitgevoerd, waarin onderzocht werd of het mogelijk is een nieuw, betaalbaar woondienstenpakket te ontwikkelen in voormalige verzorgingshuizen. Het woonzorgconcept All-inclusive blijkt een goed alternatief voor het verzorgingshuis.

Het nieuwe All-inclusive concept biedt woonruimte, veiligheid, ontmoeting en dienstverlening. De bewoner betaalt huur voor de woning en een bijdrage voor de diensten die worden afgenomen. De deelnemende organisaties zijn een jaar lang gevolgd bij het in de markt zetten van dit concept. Uit de evaluatie blijkt dat het rendabel te exploiteren is, maar wel onder een aantal voorwaarden:

  • Het vastgoed moet grotendeels afgeschreven zijn;
  • het moet een centrum-locatie zijn;
  • de minimale afzet moet 60 klanten zijn;
  • de organisatie moet in staat zijn een 24-uurs oproepdienst aan te bieden en activiteiten kunnen organiseren.

Vooral 80-plussers met een laag inkomen hebben interesse in het All-inclusive concept. Veiligheid, gezelligheid, sociale contacten, aanwezige faciliteiten en comfort zijn redenen om voor deze woonvorm te kiezen.

Bron: Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg