invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Samenwerking Proteion met ziekenhuis bij opname dementerende cliënt

Gepubliceerd op:

2 zorgcentra van Proteion (RCG en Roncalli) starten samen met het Laurentius ziekenhuis een proef om de samenwerking rondom opname van dementerende cliënten te verbeteren.

Bij opname van een dementerende bewoner in het ziekenhuis vanwege een gebroken heup, zorgen medewerkers van RCG en Roncalli, vrijwilligers en familieleden 24/7 mee in het ziekenhuis. Zo heeft de kwetsbare, dementerende cliënt vertrouwde mensen om zich heen gedurende een toch al ingrijpende ervaring. Dat meldt FMT Gezondheidszorg.

Sylvie Waucomont, teamleider verpleegafdeling RCG: ‘Een acute opname in het ziekenhuis is voor iedereen ingrijpend, zeker voor iemand met dementie, die meestal niet begrijpt wat er gebeurt. De aanwezigheid van vertrouwde mensen kan voorkomen dat deze persoon nog verwarder en angstiger wordt – wat tal van complicaties kan veroorzaken, de dementie kan versterken en de opnametijd in het ziekenhuis verlengt. Wij verwachten dat door de extra begeleiding de opname veel rustiger verloopt en de bewoner weer sneller terug kan naar ons zorgcentrum.’

De eerste begeleiding van een Proteion-bewoner in het ziekenhuis heeft inmiddels plaatsgevonden. Zorgverleners zijn enthousiast. De proef duurt een jaar, daarna wordt de samenwerking en het effect op de gezondheid van de bewoners geëvalueerd.

Bron: FMT Gezondheidszorg

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg