invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zorginstituut wil meer inzicht in meetmethoden voor kwaliteit van leven

Gepubliceerd op:

Zorginstituut Nederland wil meer inzicht in de methoden die in de langdurige zorg worden gebruikt om kwaliteit van leven vast te stellen. Dit concludeert het instituut na inventarisatie binnen de geestelijke gezondheidzorg, gehandicaptenzorg en verpleging en verzorging.

Er blijkt een breed scala aan methoden te worden ingezet. Het Zorginstituut vindt het vooral opvallend dat informatie voor inkoop- en zorgkeuze vaak met andere methoden wordt verzameld dan informatie ter ondersteuning van het zorgproces.

Kwaliteit van leven meten

In de langdurige zorg wordt kwaliteit van leven op veel verschillende manieren vastgesteld, zoals:

  • methoden die informatie leveren waarop cliënten hun keuze voor een zorgaanbieder kunnen baseren of waarop een verzekeraar kan inkopen; 
  • methoden die informatie leveren die een zorgverlener gebruikt bij de dagelijkse zorg en ondersteuning.

In het eerste geval worden de gegevens per zorgaanbieder vergelijkbaar gemaakt, zogenaamde benchmarking. In het tweede geval worden steeds vaker kwalitatieve methoden ingezet, zoals het bespreken van het zorg- en ondersteuningsplan of het cliëntdossier.

Meetmethoden

Het Zorginstituut signaleert dat voor het vaststellen van kwaliteit van leven vaak verschillende methoden naast elkaar gebruikt worden, omdat het lastig blijkt om met 1 methode zowel verbeterinformatie als informatie voor inkoop en zorgkeuze te verkrijgen. Dat zou vooral liggen aan hoe vaak deze meting plaatsvindt: hoogstens eens per jaar. Daardoor kunnen resultaten niet goed gebruikt worden om het dagelijkse zorgproces te ondersteunen, stelt het Zorginstituut.  

Onderzoeksbureau Significant bracht in opdracht van het Zorginstituut de verschillende methoden, toepassingen en ervaringen in beeld. De resultaten zijn per deelsector uitgewerkt in een rapport:

Bron: Zorginstituut Nederland

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg