invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

'Tijd voor discussie over de bedoeling van het zorgstelsel'

Gepubliceerd op:

“Ik vind het gehele gezondheidszorgstelsel erg ingewikkeld. Dat was al zo met de Zorgverzekeringswet, maar met de decentralisatie die sinds 2015 is doorgezet, is dat nog toegenomen. Mensen knip je nu eenmaal niet op in verschillende stelsels. Het is goed dat we vanuit de positieve, maar ook de ingewikkelde onderdelen van de stelsels de discussie voeren over de bedoeling van de stelsels, zonder daar van tevoren al een waardeoordeel over te hebben. Die discussie is al gaande in de samenleving, maar de regie ontbreekt. Als er zorgverzekeraars zijn die discussie met verzekerden en zorgverleners willen voeren, zou dat een groot goed zijn.” Dit zegt Iris van Bennekom, algemeen directeur/bestuurder bij Wilgaerden, een organisatie die ouderenzorg in alle facetten verzorgt in West-Friesland en In voor zorg-deelnemer.

Interview van Bennekom

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) sprak met van Bennekom ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Zij was een van de sleutelfiguren die een belangrijk aandeel leverde aan een zeer relevant thema rond de Zvw: de rol van de patiënt. De wet kwam tot stand door draagvlak bij de zogenoemde driehoek: patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars. Iris van Bennekom was van 2000 tot 2008 directeur van de Nederlandse Patiënten en Consumentenfederatie en in die hoedanigheid nauw betrokken bij de inrichting van de Zvw.

Van Bennekom geeft haar duidelijke mening over het Nationaal Zorgfonds en de verschillen met het huidige systeem. Ook vertelt ze over de totstandkoming van de Zorgverzekeringswet en haar ideale stelsel. Van Bennekom heeft veel ervaring in het zorgveld en tijdens haar loopbaan leerde ze veel over de verhouding tussen zorgverlener, patiënt en zorgverzekeraar. Daarnaast legt ze aan de hand van haar eigen ervaring uit hoe patiënten soms moeten vechten voor eigen regie. Tenslotte vertelt ze haar wens voor patiënten voor de komende 10 jaar. Lees hier het hele interview met Van Bennekom.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg