invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

'Samen Zwartsluis parel in de provincie'

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

In het In voor zorg-traject ‘Samen Zwartsluis’ werkten Frion, Icare, RIBW, IJsselheem en de gemeente Zwartewaterland aan een gezamenlijke ambitie. De ambitie: meer welbevinden en minder zorg voor de inwoners van Zwartsluis. In ‘Samen Zwartsluis’ werd stapsgewijs toegewerkt naar een situatie waarin de burgers van Zwartsluis meer welbevinden ervaren en minder zorg gebruiken. Het startpunt was een behoeftepeiling onder de inwoners van Zwartsluis en in het bijzonder bij mensen die zorg of ondersteuning ontvangen. Waar hebben zij daadwerkelijk behoefte aan? Daarna hebben professionals opdracht, tijd, ruimte en steun gekregen vanuit hun organisaties om te ontwikkelen. Om met elkaar in gesprek te gaan en daadwerkelijk vernieuwingen te realiseren.

Netwerkorganisatie

Samen Zwartsluis is uitgegroeid tot een echte netwerkorganisatie waarbij het belang van de inwoner voorop staat. En interdisciplinaire samenwerking tussen professionals maar ook niet-professionals is ontstaan. Er wordt altijd samengewerkt na aanleiding van de ondersteuningsvraag van de inwoner. ‘De partijen die werken in Zwartsluis zijn daadwerkelijk over hun schaduwen gestapt en doen samen wat het beste is om te komen tot (nieuwe) oplossingen voor inwoners.’ (Gerrit Knol, wethouder gemeente Zwartewaterland). Resultaten van Samen Zwartsluis zijn onder andere:

  • Meer afstemming en samenwerking is gerealiseerd ten aanzien van de dagbesteding
  • 'Samen Zwartsluis Punt' geopend waar o.a.. inwoners terechtkunnen met vragen over welzijn, ondersteuning en zorg, de buurt en het leven van mensen.
  • Meerdere organisaties maken gebruik van elkaar faciliteiten

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg