invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Inzet leefstijlmonitoring ontlast mantelzorgers

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Leefstijlmonitoring bij mensen met dementie zorgt voor meer gerustheid en verminderde belasting bij mantelzorgers. Dit blijkt uit een onderzoek van Vilans binnen het project Leefstijlmonitoring in Friesland dat september 2016 uitkwam. Bij leefstijlmonitoring wordt een woning voorzien van sensors die de beweging/activiteit van de bewoner registreren. Deze sensoren kunnen informatie gelijk doorgeven aan zorgmedewerkers. Zij kunnen daardoor (veranderde) gedragspatronen over langere tijd van de cliënt vaststellen. Leefstijlmonitoring kan vooral mensen met dementie ondersteunen om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. 

Meer gerustheid en minder belasting

Mantelzorgers voelen zich geruster over de situatie van persoon met dementie en de subjectieve belasting daalde dankzij leefstijlmonitoring. Daarnaast geeft de inzet van leefstijlmonitoring de mantelzorger rijkere informatie zoals wat de persoon met dementie zelf zegt over de dagelijkse activiteiten en de kans hierop in te spelen. Ook draagt het bij aan de vroeg signalering van mogelijke crisissituaties zoals dwalen of veranderingen in slaappatronen. Ten slotte geeft leefstijlmonitoring mensen die niet fysiek kunnen bijdragen aan de zorg van de cliënt de mogelijkheid om bij te dragen op afstand door monitoring en signalering.

Uit interviews met mantelzorgers kwamen ook een aantal verbeterpunten voor het leefstijlmonitoring systeem. Ze gaven aan dat het system (te) veel meldingen geeft met dezelfde informatie. Meldingen worden daarom niet altijd betrouwbaar bevonden en soms minder serieus genomen. Een reductie van het aantal valse/loze meldingen is nodig. Daarnaast zou de ontwikkeling van een mobiele applicatie om de cliënt te volgen gewenst zijn. Ook zou er meer inzicht moeten komen over de gebruikers van het systeem en betere voorlichting en training over het systeem gegeven moeten worden.

Maatschappelijke businesscase positief

Tijdens het onderzoek werkte Vilans ook aan een maatschappelijke businesscase voor leefstijlmonitoring. Een maatschappelijke businesscase zet kwantitatieve en kwalitatieve opbrengsten voor de maatschappij tegenover de kosten. Voor de ‘’maatschappij’’ gaat het dan om opbrengsten die uiteindelijk landen bij de zorgcliënt zelf, mantelzorg, gemeentelijke overheid, zorgverzekeraar, zorgkantoor
en/of zorgorganisatie. De maatschappelijke businesscase bleek positief, de businesscase voor de zorgorganisatie echter niet. De directe opbrengst voor de zorgorganisatie is gering. Vilans stelt dat zonder initiële investeringsgelden en het delen van de behaalde opbrengsten tussen zorgverzekeraar/zorgkantoor en zorgorganisatie (shared savings), het voor een zorgorganisatie niet haalbaar om Leefstijlmonitoring aan te bieden binnen de Zorgverzekeringswet. Gezien de belangrijke opbrengsten uit het onderzoek voor mantelzorgers zou een eigen bijdrage vanuit de mantelzorg en eventueel de cliënt te onderbouwen zijn.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg