invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Goede mondzorg ouderen verbetert kwaliteit van leven

Gepubliceerd op:

Mondzorg is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging van ouderen. Wanneer de mondzorg niet op orde is, heeft dat gevolgen voor de gezondheid en dus op de kwaliteit van leven. In november 2014 constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat de kwaliteit van mondzorg in verpleeghuizen onvoldoende was. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) koos ervoor om niet op de klassieke manier te reageren door met nieuwe regels te komen, maar verpleeghuizen zelf aan de slag te laten gaan met kwaliteitsverbetering.

Negen zorgaanbieders spraken af uiterlijk 1 januari 2016 de mondzorg voor hun cliënten op orde te hebben. Gedurende het traject delen de zorgaanbieders hun leerervaringen met de andere zorgaanbieders, de beroepsorganisaties en de IGZ.

Vivian Broex, directeur van WelThuis: “Goede mondzorg is echt niet zo eenvoudig te bewerkstelligen voor verpleeghuisbewoners, zeker niet als bij hen sprake is van dementie. Maar het is wel een belangrijke meerwaarde voor hen als dit lukt.”

Deskundige medewerkers

Goede mondzorg valt of staat bij de deskundigheid van medewerkers. Door medewerkers te scholen via e-learning en training on-the-job wisten 9 zorgaanbieders de mondzorg van cliënten sterk te verbeteren. Aandachtsvelders/gespecialiseerde verpleegkundigen hebben een rol bij het borgen van de kwaliteit van mondzorg op de afdelingen. Zij komen op veel plekken en kunnen gevraagd en ongevraagd advies en signalen teruggeven aan de teams.

Samen met de tandarts

Alle zorgaanbieders maakten ook afspraken met (individuele) tandartsen of een zogenaamde tandartsbus. De tandarts en mondhygiënisten toegang verlenen tot het ECD werkt kwaliteitsverhogend en vermindert de administratieve lasten.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg