invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

'Datingsite' verbindt mondzorgverleners en zorgaanbieders

Gepubliceerd op:

De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) heeft een 'datingsite' gelanceerd om zorginstellingen te koppelen aan organisaties in de mondzorg met expertise op het gebied van ouderen.

Vraag en aanbod mondzorg samenbrengen

Met de website wil de NVGd bereiken dat in steeds meer zorgcentra de mondzorgfaciliteiten en daarmee de mondgezondheid van ouderen in zorginstellingen verbeteren, door het zorgaanbieders makkelijker te maken om een goede en verantwoorde keuze te maken uit aanbieders van mondzorg. Via de website kunnen zorgaanbieders in contact komen met mondzorgverleners die zich richten op mondzorg voor (kwetsbare) ouderen, en andersom kunnen tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici zien welke zorgaanbieders op zoek zijn naar een mondzorgverlener. 

Mondgezondheid bij ouderen

Bij opname in een verzorg- of verpleeghuis heeft 80% van de ouderen een matige tot slechte mondgezondheid. Voor zorgcentra en thuiszorgverleners blijkt het vaak moeilijk adequate mondzorg te bieden, terwijl een gezonde mond juist voor ouderen belangrijk is. Zeker in geval van toenemende kwetsbaarheid kan verwaarlozing van het gebit ernstige gevolgen hebben. Naast pijn-, kauw- en slikproblemen kan een slechte mondgezondheid leiden tot gewichtsverlies, longontsteking, hart- en vaatziekten, slecht instelbare bloedsuikerspiegels en snellere veroudering van het brein.

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg