invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Archipel verandert: de cliënt meer in de regie

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Archipel biedt een breed pakket aan zorgverlening, variërend van zorg aan huis tot gespecialiseerde verpleeghuiszorg in de regio Eindhoven.

Na het In voor zorg-traject van 2011 is de organisatie gestart met een vervolgtraject om de cliënt meer centraal te stellen. Het toetsingscriterium was simpel: brengt het de cliënt beter in de regie?

Alle niveaus in de organisatie moesten meewerken om deze cultuurverandering te doen slagen. Door de coaching van In voor zorg! verbind het managementteam de ontwikkelingen binnen de organisatie. Daarnaast zijn ook medewerkers bottom-up vanuit de werkpraktijk in projecten aan de slag gegaan. Hierdoor zijn tot nu toe de volgende resultaten geboekt:

  • ‘Ontbureaucratisering’, de regelruimte van medewerkers is groter is geworden en dit loopt nog door.
  • De ontwikkeling richting zelfsturende teams is ingezet als middel om cliënten meer in regie te brengen.
  • Er is een uitgewerkte visie op Cliënt in Regie en een intervisie-instrument.

Lees meer over de aanpak, resultaten en ervaringen op de deelnemerspagina van Archipel en in de Factsheet 'Cliënt in de regie'.

Meer informatie

Dossier(s)

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg