invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zelforganiseren in de zorg: e-zine en symposium

Gepubliceerd op:

De afgelopen 1,5 jaar begeleidde In voor zorg! 9 zorgaanbieders bij het invoeren van zelfsturing in intramurale teams. De geleerde lessen, gebruikte instrumenten, methodes en hun kennis en ervaring, delen zij via het e-zine 'Zelforganiseren in de zorg' en op 26 november tijdens het gelijknamige symposium. De 9 zorgaanbieders zijn samen opgetrokken in het doorlopen van dit veranderproces, maar hebben daarbinnen hun eigen keuzes gemaakt in visie, aanpak, instrumenten en beoogde resultaten.

Veranderen naar zelforganiserende teams

Veranderen naar zelforganiserende teams heeft een grote impact. Het is een nieuwe en andere manier van denken, doen en organiseren. Dat vraagt ander gedrag en een andere organisatiestructuur, en het treft alle medewerkers in alle functies – inclusief vrijwilligers. Het is geen project met een afgebakend begin- en eindpunt. Maar een onomkeerbare beweging waarin je soms langzaam en soms sneller gaat.

Voor de projectleiders binnen de 9 organisaties was het een forse klus. Het is een proces van vallen en opstaan en vraagt veel doorzettingsvermogen en veerkracht. Of zoals één van hen zei: “De eigenschap om het glas altijd halfvol te zien.” Voor het e-zine hebben zij 10 tips op een rijtje gezet, doe er uw voordeel mee!

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg