invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Wijkwaarde wil burgers met burgers verbinden

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Wijkwaarde in Leiden is een samenwerkingstraject van Libertas Leiden en Radius Welzijn. De term Wijkwaarde is ontstaan uit de gedachte dat wanneer wijkbewoners en professionals van organisaties die in de wijk actief zijn, meer met elkaar gaan samenwerken, er een grotere waarde ontstaat in de wijk. Hierbij gaat het niet alleen om zorg- of probleemgerichte samenwerking, maar juist om het samenwerken met wijkbewoners om deze verder te helpen op welk vlak dan ook. In het traject lag de focus op burgerkracht. Burgers willen steeds meer betrokken worden en de ruimte krijgen voor eigen initiatieven. Deze burgerkracht kan veel toevoegen aan het traject Wijkwaarde. Actieve burgers die inspraak hebben bij het organiseren van activiteiten. Het samenwerkingsverband nam deel aan de Thematranche Welzijn en had als doel:

  • Wijkwaarde wil burgers met burgers verbinden en organisaties beter laten samenwerken.

Verandertraject

Het verandertraject is uitgevoerd in De Merenwijk in Leiden. De professionals van Libertas Leiden en Radius Welzijn die werkzaam zijn in deze wijk zijn de spil geweest. Om hen heen zijn steeds meer professionals van andere organisaties betrokken geraakt bij Wijkwaarde en vooral het gedachtegoed om wijkbewoners in hun kracht te zetten. Ook de naaste collega’s van de direct betrokken professionals waren nieuwsgierig naar de veranderingen en aangepaste manier van werken. Het heeft echt geholpen om de uitgangspunten van het werk aan te passen, het uitgaan van buurtbewoners meer centraal te stellen en om nieuwe, andere werkwijzen te introduceren. Het in de kracht zetten van wijkbewoners en het leggen van verbindingen is een verandering van houding. Het traject Wijkwaarde is gestart in de Merenwijk in Leiden, het gedachtegoed van Wijkwaarde rolt zich inmiddels uit over andere wijken.

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg