invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Valpreventie met behulp van virtual reality

Gepubliceerd op:

Onderzoekers van het Radboudumc concluderen samen met internationale collega's dat looptraining met virtual reality ouderen helpt om effectief minder te vallen, beter dan looptraining alleen. De virtual reality training combineert zowel cognitieve als fysieke eigenschappen van een looptraining en is gemakkelijk toe te passen bij verzorgings- en verpleeghuizen of revalidatiecentra.

Groot en positief effect

Gemiddeld leverde de virtual reality training een valreductie op van 42 procent. Reguliere looptrainingen komen niet verder dan een reductie van 17 procent. Freek Nieuwhof, promovendus bij de afdeling geriatrie van het radboudumc vertelt op www.medicalfacts.nl: 'Onze interventie is één van de weinige eenvoudige val-interventies die een groot positief effect laat zien. Opvallend is dat niet zozeer oudere vallers, of vallers met cognitieve stoornissen, maar vooral (oudere) parkinsonpatiënten hiervan profiteren."

Onderzoek

De deelnemers aan het onderzoek liepen op een loopband waarbij een camera hun bewegingen registreerde. Deze koppelde de beelden via de computer aan een virtuele looproute op een scherm. Hierop zagen de deelnemers schoenen die hetzelfde bewogen als zijn of haar eigen voeten. Zo'n 300 personen in de leeftijd van 60 tot 90 volgden de training; de helft met en de helft zonder virtual reality. Voor deelname vileen de deelnemers gemiddeld 10 keer per jaar. 6 maanden na het onderzoek was dit bij de virtual reality groep teruggebracht tot 6 keer.

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg