invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

V&VN en ZonMw ontwikkelen kwaliteitsstandaarden overbelaste mantelzorg en slaap-waak ritme

Gepubliceerd op:

Verpleegkundigen en verzorgenden ervaren twee knelpunten in hun dagelijkse werk: overbelaste mantelzorg en een verstoord slaap-waakritme van cliënten. Daarom zullen V&VN met ZonMw en derden hiervoor twee nieuwe kwaliteitsstandaarden ontwikkelen. Het is de eerste keer dat verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten zelf actief bij het hele ontwikkelproces betrokken zijn.

Oproep ontwikkelen kwaliteitsstandaarden

Het V&VN programmabureau Kwaliteitsstandaarden kiest jaarlijks de onderwerpen die ontwikkeld gaan worden. ZonMw kent daarna per onderwerp subsidie toe aan de partij die de standaard gaat ontwikkelen. Voor de thema’s overbelaste mantelzorg en een verstoord slaap-waakritme kunnen partijen tot 1 november 2016 een aanvraag indienen.

Overbelaste mantelzorg

Mantelzorg vormt een belangrijk deel van de zorg. Naar schatting gaven in 2014 ruim 4 miljoen mensen mantelzorg (33% van de volwassen Nederlanders). Steeds meer mantelzorgers verlenen lang en/of intensief zorg en dat leidt tot een hogere belasting. Verpleegkundigen en verzorgenden spelen een belangrijke rol bij het herstellen van de balans in draaglast en –kracht van mantelzorgers. Daarom is het van belang om een eenduidige werkwijze te maken om verpleegkundigen en verzorgenden handvatten te geven om mantelzorgers hierin te ondersteunen.

Verstoord Slaap-waak ritme

Veel mensen hebben te maken met slaapproblemen. Chronische slaapproblemen hebben belangrijke consequenties voor de kwaliteit van leven en het risico op gezondheidsproblemen. Verpleegkundigen en verzorgenden spelen een cruciale rol in de signalering van een slaapprobleem, het adviseren en voorlichten van zorgvragers en het inzetten van verpleegkundige interventies. In 2004 heeft de Algemene Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) de richtlijn 'zorg bij een verstoord slaap-waak ritme’ ontwikkeld. Het is echter de vraag of de interventies zoals beschreven in de richtlijn nog voldoen aan het laatste wetenschappelijke bewijs. Om deze reden wil V&VN de richtlijn 'Zorg bij een verstoord slaap-waakritme' uit 2004 herzien.

Bron: V&VN

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg