invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

'Samen digitaal' bij RIBW K/AM

Gepubliceerd op:

RIBW K/AM (Regionale Instelling voor Beschermd Wonen Kennemerland/Amstelland en de Meerlanden) is deelnemer aan In voor zorg! en presenteert de resultaten. De organisatie is gespecialiseerd in begeleiding en ondersteuning van mensen die door psychiatrische of psychosociale problemen kwetsbaar zijn. De organisatie biedt diverse vormen van begeleiding en huisvesting voor meer dan 1000 cliënten.

Bij de begeleiding van cliënten gaat RIBW K/AM uit van de eigen kracht van mensen. Technologie (E-health) sluit hier perfect op aan.De organisatie heeft als lange termijn opgave om meer te doen met minder en daarom wil de organisatie E-health verder invoeren. Het doel is bezuinigingen te realiseren op de ambulante begeleiding door middel van de inzet van technologie.

De algemene doelstelling van het traject is:

  • Bij 80% van de ambulante cliënten de begeleiding voor een deel uit voeren via beeldbellen.

Pilot positief

De pilot beeldbellen is op een kleine schaal ingezet waardoor de behaalde effecten nog niet aantoonbaar zijn. Dit worden ze wel wanneer beeldbellen op grotere schaal wordt ingezet. Doel van de pilot was om ervaringen op te doen en de effecten van beeldbellen in kaart te brengen. Enkele resultaten zijn: vermindering reiskosten en reistijd, cliënten en medewerkers tevreden. De pilot is goed afgerond en heeft geresulteerd in een adviesnota aan de Raad van Bestuur.

Herinrichting organisatiestructuur

Hoewel de conclusie positief was, is het door verschillende factoren niet tot uitrol gekomen. Factoren zoals wijzigingen in de organisatiestructuur. Voor verdere uitrol van beeldbellen wil de nieuwe organisatiestructuur wachten op de ontwikkeling van het nieuwe ECD en infrastructuur ICT. Op het moment dat verandering van de infrastructuur ICT is afgerond en medewerkers beschikken over de juiste mobiele devices is uitbreiding van beeldbellen een logische en wenselijke volgende stap.

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg