invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Practoraat Zorg en (Sensor)technologie

Gepubliceerd op:

De provincie Drenthe is samen met Drenthe College, Hanzehogeschool Groningen en Gemeente Assen gestart met het Practoraat Zorg. Het Practoraat is een onderzoeks- en opleidingscentrum. Studenten doen samen met zorginstellingen en het bedrijfsleven onderzoek naar technologische innovaties in de zorg.

Practoraat Zorg

Vergrijzing en toenemende zorgvraag

De zorgsector in Drenthe heeft te maken met een toenemende zorgvraag door vergrijzing. Daarnaast stijgen de zorgkosten. Ouderen moeten en willen zo lang mogelijk zelfredzaam blijven. Technologische innovaties kunnen hierbij helpen. Studenten doen onderzoek naar (sensor)technologie en hoe deze innovatie zo optimaal mogelijk ingezet kan worden voor zorgvragers en zorgverleners. Ook ontwikkelen ze speciale onderwijsmodules waarmee zorg- en techniekstudenten, en huidige medewerkers, hun kennis en vaardigheden op het gebied van zorg en technologie kunnen verdiepen.

Subsidie

Voor het opstarten van het Practoraat heeft het ministerie van OC&W een subsidie toegekend van € 675.897 euro vanuit het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF). De aanvraag voor deze RIF subsidie is gebaseerd op de successen van de Innovatiewerkplaats Zorg en (sensor)Technologie die vanaf 2015 tot eind 2016 loopt. Deze werkplaats leverde de afgelopen twee jaar toepassingen zoals het slimme toilet en het 'COPD t-shirt'. De producten zijn inmiddels in de testfase en vormen mede de basis voor de zorg van de toekomst én verdere ontwikkelingen binnen het Practoraat.

Meer weten over Practoraat Zorg

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg