invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Ouderen met dementie krijgen slimme sensoren in huis

Gepubliceerd op:

Dit jaar krijgen ongeveer 150 ouderen met dementie van zorginstelling Cordaan slimme sensoren in huis geplaatst. Het is een proef die de zorginstelling samen met Philips uitvoert. De sensoren houden het leefstijlpatroon van de ouderen bij. Hoe langer het systeem in het huis is, hoe meer het weet. Het is namelijk een zelf lerend systeem. Indien het afwijkend gedrag signaleert, krijgt de mantelzorger, verzorgende of wijkverpleegkundige een waarschuwing.

Leefstijlpatroon

“Met dit systeem zie je of mensen in hun leefstijlpatroon achteruitgaan. Je merkt het als bewoners minder bewegen of moeilijker uit hun stoel komen. Zo’n patroon kan aanleiding geven om naar die oudere toe te gaan. Uiteindelijk moeten de sensoren helpen mensen langer en veiliger te laten wonen”, zegt bestuurder Eelco Damen van Cordaan. Als een oudere met dementie is gevallen en niet meer opstaat, gaat een alarm af.

Besparing

Bij succes kunnen de sensoren ook gebruikt worden voor andere groepen. Zoals mensen die uit het ziekenhuis zijn ontslagen, andere kwetsbare ouderen met dementie en verstandelijk gehandicapten. Cordaan betaalt voor iedere oudere die een sensorsysteem krijgt duizend euro per jaar. Maar omdat de sensoren het aantal ziekenhuis- en verpleeghuisbezoeken hopelijk verlaagt, verwacht Cordaan hierop bijna twintigduizend euro te kunnen besparen.

Bron: Nationale zorggids

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg