invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Oog voor diversiteit hoort bij persoonsgerichte zorg

Gepubliceerd op:

Het kennisplein Zorg voor Beter presenteert een nieuw thema: Diversiteit. Het aantal inwoners met een niet-Nederlandse achtergrond groeit in Nederland en daarmee ook de diversiteit. Om mensen goed van dienst te zijn, is het voor zorgmedewerkers van belang om goed om te gaan met verschillen tussen mensen.

Persoonsgerichte zorg

Mensen verschillen van elkaar. Er zijn culturele verschillen, sociale verschillen, verschillen in opleidingsniveau en in seksuele identiteit. In de huidige persoonsgerichte zorg staat de cliënt met zijn voorkeuren, vragen en gewoonten centraal. Dat betekent ook goed omgaan met verschillen tussen mensen. Hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat de hele organisatie rekening houdt met diversiteit?

Bewustwording

Chandra Verstappen, programmamanager bij Pharos, en expert van het thema Diversiteit: ‘Het is belangrijk dat binnen de zorg hier ook meer aandacht voor komt. Bij persoonsgerichte zorg hoort oog voor diversiteit, openheid en nieuwsgierigheid. Het begint allemaal bij bewustwording. Het is goed om er oog voor te hebben dat mensen hun ziekte of gebreken ervaren binnen het kader van hun eigen achtergrond en herkomst. Dat doe je als zorgverlener zelf ook. Het is daarom goed om je te realiseren dat je als zorgverlener ook uit een bepaalde cultuur komt, en dat die cultuur jouw denken en handelen beïnvloedt. Hoewel het natuurlijk ook weer niet allesbepalend is.’

Gericht op de praktijk

Net als het hele kennisplein Zorg voor Beter is ook het thema Diversiteit vooral gericht op de praktijk: praktische adviezen, tips, voorbeelden en filmpjes. Op de pagina’s materialen is een schat aan informatie te vinden over bijvoorbeeld trainingen, gratis e-learnings en lesmateriaal. Onder diversiteitsbeleid is meer te lezen over hoe een zorgorganisatie aan de slag kan gaan met diversiteit.

Diversiteit is een heel breed begrip. In dit thema gaat het met name over culturele verschillen, homoseksualiteit, laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden. Maar de basis van een zorghouding die meer open staat voor anderen, is natuurlijk breder te gebruiken.

Bron: Zorg voor Beter

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg