invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

In voor zorg! staat stil bij Wereld Alzheimer Dag

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Vandaag, 21 september, is Wereld Alzheimer Dag. Op deze dag staan we ieder jaar even stil bij en vragen we aandacht voor de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie die zich voornamelijk openbaart bij mensen boven de 65 jaar. De ziekte heeft verstrekkende gevolgen voor de persoon zelf, maar ook voor zijn familie, vrienden en andere naasten.

In voor zorg! is nauw betrokken bij organisaties, medewerkers en naasten die de zorg delen voor mensen met dementie. Daarom vragen ook wij deze week middels een reeks artikelen aandacht voor deze onomkeerbare en onbehandelbare aandoening.

Interviewreeks dementie

We spraken met De Waalboog en Pro Persona, die hun krachten bundelen voor mensen met dementie met zware gedragsproblemen. Cordaan vertelt in een interview over de ontwikkeling van een integrale visie op dementiezorg, waardoor medewerkers anders gaan kijken naar de zorg voor hun cliënten. Regio Noord-Holland-Noord heeft een regionaal platform voor mensen met dementie, wat zo goed functioneert dat andere regio’s er jaloers op zijn. En regio Eindhoven is van mening dat dementie een vraagstuk is dat aandacht vraagt van de hele samenleving en niet alleen van zorgaanbieders. Zij werken hard aan een praktische invulling van deze gedachte.

Het zijn een paar voorbeelden van wat bereikt kan worden als we er samen de schouders onder zetten, maar we zijn er nog lang niet. De verwachting is dat in 2050 het aantal dementerenden is toegenomen tot 410.000 en 1 op de 44 mensen de ziekte van Alzheimer heeft. De Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek wil daarom met de Wereld Alzheimer Dag op landelijk niveau zoveel mogelijk mensen bewust maken van de ernst van de ziekte.

Wereld Alzheimer Dag, een dag om nooit te vergeten.

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg