invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

HAN en Seniorenraad Arnhem geven startsein voor ontwikkeling Domoticagids

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Vanuit de Seniorenraad Arnhem kwam de vraag naar een overzicht van bestaande hulpmiddelen op het terrein van domotica. Een bruikbaar overzicht van mogelijke toepassingen, zoals beeldverbindingen met zorgverleners, automatische verlichting, alarmering en online boodschappendiensten, is er nog niet. Het Lectoraat Architecture in Health van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gaat daarom een Domoticagids ontwikkelen die ouderen helpt voorzieningen te treffen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Empathisch Huis

Lector Masi Mohammadi gaf samen met Martin Knoop van de Seniorenraad Arnhem het startsein voor het project. Zij tekenden in het bijzijn van de Arnhemse wethouder Anja Haga een samenwerkingsovereenkomst in het ‘Empathisch Huis’, de onderzoekswoning van de HAN op Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). Het Lectoraat Architecture in Health gaat een onderzoek uitvoeren naar de behoefte van senioren op dit terrein en bestaande toepassingen op de Nederlandse markt. De bevindingen uit het onderzoek zullen vertaald worden naar een (digitale) handleiding die later kan worden omgezet naar een brochure. Daarmee kunnen bij bestaande of ontstane situaties gemakkelijker voorzieningen worden getroffen. Begin 2017 presenteren de partijen 'De Domoticagids’ die zelfstandig wonen makkelijker maakt.

Samenwerking

De HAN gaat een langdurige samenwerking aan met de Seniorenraad, zodat er een goede verbinding ontstaat tussen onderwijs, onderzoek en de samenleving. Partijen hopen dat ouderen en hulpbehoevenden zich meer bewust worden van de mogelijkheden en met de handleiding beter kunnen anticiperen op de toekomst. In het onderzoek zijn ook partijen uit de gehele bouw- en installatieketen betrokken.

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg