invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Effectencalculator toont preventieve werking van sociaal werk

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Met behulp van de Effectencalculator heeft In voor zorg! de afgelopen jaren in de Thematranche Welzijn 36 ervaringsverhalen van inwoners geanalyseerd. Professionals  keken– vaak met inwoners – naar de effectiviteit van projecten in het sociaal domein.

De uitkomsten zijn zeer waardevol

  • Er gaat een preventieve werking uit van de integrale en gekantelde wijze waarop sociaal werkers kijken naar een hulpvraag
  • Substitutie van individuele hulp naar collectief en van zorg naar sociaal werk is mogelijk
  • In alle casussen is de kwaliteit van leven toegenomen mede door de inzet van sociaal werk en zijn er, in de meeste gevallen, maatschappelijke kosten bespaard

Daarbij krijgen professionals goed inzicht in eigen handelen en stimuleert de tool onderlinge kennisuitwisseling en het kostenbewustzijn. De resultaten zijn verwerkt in een rapportage om deze praktijkvoorbeelden te delen met andere organisaties voor sociaal werk.

Hoe werkt de Effectencalculator?

In een dialoogsessie vullen professionals en inwoners het werkblad van de Effectencalculator gezamenlijk in. Daarbij staan drie vragen centraal:

  1. Wat gebeurt er in het leven van de inwoner / cliënt?
  2. Welke ondersteuning is hiervoor nodig en wat levert dit op?
  3. Wat is het prijskaartje daarvan?

De waarde van de aanpak tekent zich af door dezelfde drie vragen ook te stellen voor een referentiesituatie. Wat zou er gebeurd zijn als er bijvoorbeeld geen aanpak had bestaan, of de oude aanpak of een verbeterde aanpak was gehanteerd?

Preventie en substitutie inzichtelijk maken

De Effectencalculator leent zich uitstekend om preventie en substitutie inzichtelijk te maken. Daarnaast kunnen sociaal werkers het zelf, na training, toepassen in hun eigen lokale praktijk. Dit komt doordat 24 gecertificeerde Effectencalculateurs zelf een groot deel van de informatie hebben verzameld met behulp van een team namens In voor zorg!

Praktijkvoorbeelden

Dat heeft geleid tot 36 praktijkcasussen die zijn terug te vinden in het rapport ‘De preventieve werking van sociaal werk’. Deze laten vanuit verschillende invalshoeken zien dat zorgtrajecten kunnen worden voorkomen of verkort. De praktijkvoorbeelden zijn uitgewerkt voor verschillende aanpakken. Hiermee kunnen geïnteresseerden snel inzicht krijgen hoe een aanpak werkt, en vooral wat deze kan opleveren. Ook de antwoorden op de onderzoeksvragen komen hierin terug:

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg