invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Dementiebril landelijk beschikbaar

Gepubliceerd op:

Een vaak gehoorde opmerking van naasten is dat ze graag eens in het hoofd willen kruipen van de persoon met dementie. Ze zouden graag eens willen begrijpen wat de persoon meemaakt. Dankzij de Dementiebril kunnen zij nu ervaren hoe het is om dementie te hebben. Met de bril kunnen mantelzorgers een virtual reality film bekijken over dementie en een bijbehorende e-learning volgen. Mantelzorgers kunnen zich na het gebruik van de bril beter verplaatsen in hun naaste en voelen zich zekerder in hun zorgtaak. Ook is er vaker sprake van positieve interactie tussen de mantelzorger en persoon met dementie. Dat blijkt uit het pilotonderzoek onder 35 mantelzorgers van mensen met dementie. De Dementiebril, bestaande uit de film en de e-learning, is nu landelijk beschikbaar.

Wat is het?

De Dementiebril bestaat uit een 360 graden simulatiefilm op een Virtual Reality-bril en een online cursus (e-learning). De film laat je in de huid van iemand met dementie kruipen. Zo is het mogelijk te ervaren waar mensen met dementie in dagelijkse situaties tegenaan lopen en hoe de omgeving op ze reageert. De bijbehorende e-learning biedt informatie en oefeningen, waardoor de film extra verdieping krijgt. Het doel van de Dementiebril is het begrip voor de dierbare met dementie te vergroten. De bril is ontwikkelt door het Trimbos-instituut in samenwerking met Stichting Into D’mentia, dankzij een subsidie van Alzheimer Nederland en het PGGM Stimuleringsfonds.

Positief getest

De Dementiebril is onder 35 naasten van mensen met dementie getest en zij oordeelden positief over de bril. Mantelzorgers waren beter in staat om zich te verplaatsen in hun naaste met dementie. Verder voelden zij zich zekerder in hun zorgtaak en was er sprake van meer positieve interactie tussen de mantelzorger en de persoon met dementie. De bril werd nuttig en gebruiksvriendelijk ervaren. Mantelzorgers geven aan zich meer bewust te zijn van hoe de persoon met dementie de werkelijkheid ervaart, maar ook van hun eigen gedrag richting hun naaste en de impact daarvan.

  • “Ik ben me nu meer bewust van de belevingswereld van mijn naaste met dementie”
  • “Ik ben me nu meer bewust van mijn eigen gedrag richting mijn naaste met dementie”

Bron: Trimbus-instituut en Dementiebril

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg