invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

De kanteling van SWW is een feit

Gepubliceerd op:

Stichting Welzijnswerk Hoogeveen (SWW) is een welzijnsorganisatie met zelforganiserende teams. Deze teams hebben de regie gekregen over hun werkgebied. Medewerkers ontdekken hoeveel er, samen met burgers, mogelijk is binnen zelforganiserende gebiedsteams. De ontwikkelingen van inwoners en de samenleving staan bij SWW centraal. Voordat de kanteling van een traditionele welzijnsorganisatie naar een eigentijdse faciliterende organisatie met zelforganiserende teams plaatsvond nam SWW deel aan de Thematranche Welzijn. Het verbetertraject is afgerond en had de volgende hoofddoelen:

  • Regie bij de burger, met als effect toename van zelfredzaamheid en burgerinzet
  • Sociale cohesie binnen de samenleving, specifiek de gemeente Hoogeveen, met als effect preventie en substitutie

Meer regie bij burger

Burgers hebben regie en zijn mede-eigenaar van projecten in teams. Vanuit het idee dat regie bij de burger, regie bij de teams en regie bij de professional betekent. Het management is afgebouwd. De bestuurder treedt samen met coach, accountmanager en ondersteunende diensten faciliterend op naar teams en professionals. Het borrelt en bruist in de organisatie: medewerkers ontdekken hoeveel er, samen met burgers, mogelijk is binnen zelforganiserende gebiedsteams.

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg