invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Publicatie Van regels naar mensen: Experiment regelarme instellingen - Deel 2

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Het Experiment regelarme instellingen is in volle gang. Hoewel de experimenten allemaal anders zijn, streven alle deelnemers een gezamenlijk doel na: meer ruimte voor professionals. Professionals die zich meer kunnen bezighouden met goede zorg voor hun cliënten.

In juli 2013 publiceerde In voor zorg! het boekje ‘Van regels naar mensen. Experiment regelarme instellingen in de langdurige zorg: de eerste ervaringen'. In de publicatie 'Van regels naar mensen: Experiment regelarme instellingen in de langdurige zorg – Deel 2', vertellen opnieuw 8 zorgorganisaties over hun ervaringen met regelarm werken. Welke regels hebben zij afgeschaft? En wat betekent dat voor medewerkers en cliënten?

Digitaal beschikbaar

De publicatie 'Van regels naar mensen: Experiment regelarme instellingen in de langdurige zorg – Deel 2' is vanaf heden digitaal beschikbaar. Tijdens het In voor zorg-najaarscongres op 16 december wordt het boekje uitgedeeld aan alle deelnemers.

Aanpakken interne processen

In het Experiment regelarme instellingen hebben 25 organisaties het initiatief genomen om beter en praktischer te werken. De experimenten zijn gestart vanuit de behoefte om de administratieve lasten in de langdurige zorg aan te pakken. Wat we nu zien is dat veel administratieve lasten niet zijn ontstaan door overheidsregels, maar door eigen interne werkprocessen van de zorgaanbieder of in de samenwerking met de partners.

Het aanpakken van de interne processen is niet altijd even makkelijk. Soms zijn er ingesleten patronen die doorbroken moeten worden, ook gaat het soms over zekerheden die mensen in hun werk moeten loslaten. Soms vraagt het ook om tijdelijke oplossingen.

Organisaties

Experimenteren is hard werken, bij deelnemende zorgaanbieders en de landelijke organisaties om de ruimte te creëren. De organisaties die aan bod komen in deze publicatie, zijn onder andere:

Download

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg