invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Methodiek: Atelier Samenkracht

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

In deze publicatie wordt de methodiek Atelier Samenkracht uiteengezet, gebaseerd op een experiment dat is uitgevoerd in de Haagse wijk Moerwijk.

Tegenwoordig draait het in onze maatschappij steeds meer om ‘eigen verantwoordelijkheid’, maar bij grote vraagstukken is het algauw de vraag wiens verantwoordelijkheid hiermee dan eigenlijk precies wordt bedoeld? Wie moet het voortouw nemen als er problemen zijn in een wijk? De gemeente? De wijkverpleegkundige? De sociaalwerker? De wijkagent? De vrijwilliger in het buurtcentrum? De buurman verderop?

Uitgangspunt van Atelier Samenkracht is dat problemen niet door individuen worden opgelost, maar door mensen samen. In plaats van een eigen verantwoordelijkheid, wordt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid om problemen aan te pakken en op te lossen. Door het samenbrengen van het sociaal en cultureel kapitaal van een wijk, datgene wat er is aan netwerken, kennis en kunde, van bewoners en Organisaties, wordt er in samenspraak naar een passende oplossing voor de hele wijk gezocht.

In deze praktische methodiekbeschrijving vindt u informatie over:

  • De theoretische onderbouwing van de methode.
  • De handleiding in de vorm van een 5-stappenplan.
  • De condities waaronder de methode werkt.

Download:

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg