invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Kwaliteitsstandaard voor de langdurige zorg: omgaan met levensvragen

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Oudere mensen beoordelen de zorg die ze krijgen vooral op hun relatie met zorgmedewerkers. Aandacht van zorgverleners voor hun levensvragen hoort daar ook bij. Expertisenetwerk Levensvragen heeft met relevante partijen uit het veld een Kwaliteitsstandaard Levensvragen ontwikkeld.

De Kwaliteitsstandaard Levensvragen geeft weer hoe professionals in de ouderenzorg goed kunnen omgaan met levensvragen van cliënten. Het is een algemene standaard bedoeld voor ouderen met een zorgindicatie, ongeacht welke aandoening, beperking of ziekte ze hebben. De standaard is een integraal onderdeel van de zorg en overstijgt de ziekte-specifieke standaarden.

Waarom werken met de Kwaliteitsstandaard Levensvragen?

Het werken met de Kwaliteitsstandaard Levensvragen heeft meerdere voordelen: 

  • Voor de cliënt
    De oudere voelt zich gezien en gehoord. Hij kan terug- en vooruitkijken naar het eigen leven en voelt zich van betekenis.
  • Voor de medewerker
    Mensen kiezen voor werken in de zorg omdat ze contact met anderen belangrijk vinden en van betekenis willen zijn. Aandacht voor levensvragen van hun cliënt geeft ze veel voldoening. Dat vergroot hun werkplezier en vermindert het ziekteverzuim.
  • Voor de organisatie
    Tevreden cliënten en medewerkers is een belangrijke opbrengst. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat gesprekken over levensvragen met zelfstandig wonende ouderen het beroep op de (huisartsen)zorg vermindert en de zorgkosten omlaag brengt.

Bron: Netwerklevensvragen.nl, Vilans 

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg