invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Ketensamenwerking in de zorg onderzocht

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Jaarlijks onderzoekt financieel adviesbureau ConQuaestor het ‘business process management’ in Nederlandse organisaties. Het bureau zoekt daarmee antwoord op de vraag in hoeverre organisaties in de keten optimaal samenwerken. Welke factoren zijn hierin bepalend en welke resultaten levert ketensamenwerking op voor henzelf én voor de klant?

Ketenprestatie

Het succes van een organisatie is meer en meer afhankelijk van het succes van de keten waar zij deel van uitmaakt. Steeds meer organisaties in Nederland besteden zorgvuldige aandacht aan de selectie van de juiste ketenpartners en het opzoeken van de samenwerking. Alleen zo kan men de klant optimaal bedienen en de flexibiliteit van de totale keten vergroten. In de zorgsector is het belangrijk dat organisaties inspelen op nieuwe ontwikkelingen en zorgondernemerschap actief inhoud geven. Preventieve zorg en gezondheidsprogramma’s spelen daarbij een grote rol. Het rapport stelt: ‘Ondanks het feit dat de zorg zich kenmerkt door hoge schotten tussen de segmenten blijkt uit het onderzoek dat de keten in de zorg er goed uitkomt.’ 

Rivas Zorggroep

In de rapportage van het BPM Onderzoek van conQuaestor worden 4 sectoren geïllustreerd met een casus. Voor de zorgsector is Rivas Zorggroep onder de loep genomen. Het rapport beschrijft Rivas als echte ketenorganisatie. Zorgregisseurs overzien en coördineren samen met de cliënt het hele zorgtraject waarbij de cliënt regisseert. Carolien Lubbers, directeur van het Servicebedrijf van Rivas Zorggroep: ‘In het kader van scheiden van wonen en zorg zien we ook een toenemende mate van samenwerking en planning over het wonen met de gemeente en woningbouwcorporaties’. Ook gezamenlijke preventieve programma’s met zorgverzekeraars krijgen steeds meer gestalte.

Rivas Zorggroep bestaat uit verpleeghuizen, thuiszorg, ziekenhuiszorg, cursussen et cetera. Om efficiënter samen te werken binnen Rivas introduceerde de organisatie recent het Rivas Elektronisch Dossier. Hierin hebben alle relevante behandelaars inzage en de mogelijkheid te registreren. Het doel van het Dossier, uniek in Nederland, is de cliëntveiligheid te verbeteren en efficiënter te werken in de keten.

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg