invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Integrale zorg voor mensen met een chronische ziekte

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Het leer-werkboek inclusief bijbehorende dvd, geschreven door Henk Rosendal (lector Hogeschool Rotterdam) en Lausanne Mies, toont verhalen van mensen met een chronische ziekte. Hieruit blijkt dat zij het leren omgaan met beperkingen het belangrijkste vinden. Om hier als zorgmedewerker op in te spelen is een integrale, kritische en creatieve werkwijze vereist. Op die manier komt de mens en zijn functioneren centraal te staan, in plaats van zijn aandoening.

Als u de verhalen van deze mensen met een chronische ziekte leest, ontdekt u dat zij:

  • Geen onderscheid maken tussen zorg en welzijn
  • Niet redeneren vanuit een bestaand (zorg)aanbod

Reflectie

In focusgroepen reflecteerden zorgmedewerkers aan de hand van de verhalen van mensen met een chronische ziekte. Op die manier kregen zij de problemen en uitdagingen voor hun werkveld helder voor ogen. En werd bevestigd dat kwaliteit van leven voor de patiënt voornamelijk belangrijk is.

Perspectief patiënt

'Ik heb moeten leren dat ik als patiënt zeggenschap heb over de manier waarop ik behandeld word. Dat het goed is zelf na te denken over mijn wensen en dat ik aangeef hoe ik wil dat zorgverleners met mij omgaan', zo vertelt patiënt Anke de Jong-Koelé.

Goed ontvangen

Het boek wordt goed ontvangen, zo blijkt ook uit deze reactie: 'Standaardoplossingen voor mensen met een chronische ziekte werken niet. Dat laat dit boek helder zien. Voor een goede hulpverlening is een open, kritische blik nodig op het leven van iedere patiënt. En vervolgens creativiteit en samenwerking. Een onmisbaar boek in elke opleiding voor zorg en welzijn.'

Voor wie

Het boek is bedoeld voor professionals en studenten bij een universiteit, HBO en mbo in zorg en welzijn. Hogeschool Rotterdam gebruikt dit leer-werkboek in hun onderwijs vanwege het uitgebreide oefenmateriaal.

Samenwerking

Het leerwerkboek inclusief dvd ‘Integrale zorg voor mensen met een chronische ziekte’ is mede tot stand gekomen dankzij bijdragen van:

  • Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam
  • Remise
  • Stichting Gerard van Kleeffonds
  • Hart&Vaatgroep

Meer weten

  • Integrale zorg voor mensen met een chronische ziekte online bestellen (externe link)
  • Integrale zorg voor mensen met een chronische ziekte telefonisch bestellen via 0314 35 83 58.
  • ISBN: 9789035233843, het boek kost € 39,95 en heeft 130 pagina's

Bron: Kenniscentrum Zorginnovatie.

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg