invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Informele zorg in Nederland

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Het Sociaal Cultureel Planbureau bracht onlangs de publicatie 'Informele zorg in Nederland' uit. Deze publicatie is gebaseerd op een literatuurstudie: een eerste fase van een breder onderzoek naar de rol van informele zorg binnen de langdurige zorg. Uit dit onderzoek blijkt onder meer dat al veel mensen informele zorg verlenen: ongeveer 20% van de volwassen Nederlanders geeft meer dan drie maanden of meer dan acht uur per week mantelzorg en 8 tot 15% van de volwassenen is (weleens) actief in het vrijwilligerswerk in de zorg. Vrouwen zijn actiever in de informele zorg dan mannen.

Dit onderzoek maakt ook duidelijk dat mensen het lastig vinden om grenzen te stellen. Dit geldt zowel voor de gevers als voor de ontvangers en de betrokken vrijwilligersorganisaties: welke zorg wil en kan iemand (een ander laten) doen?

Nog onduidelijk is hoeveel potentiële informele zorg onbenut wordt gelaten en hoe meer onderlinge steun tot stand kan komen.

Dit onderzoek is meegezonden met een brief van staatssecretaris Van Rijn (VWS) aan de Tweede Kamer over mantelzorg en de hervorming van de langdurige zorg.

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg