invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zelfsturende teams in de praktijk

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Sinds de oprichting van Buurtzorg Nederland geniet zelfsturing veel belangstelling. Zelfsturing geeft veel voordelen: veel verantwoordelijkheid bij de medewerkers; grote betrokkenheid van de medewerkers bij de inhoud van het werk en flinke besparingen in de overheadkosten door wegvallen van operationeel management.

In 'Zelfsturende teams in de praktijk' wordt kort beschreven hoe een zelfsturende organisatie werkt in de dagelijkse praktijk. Hoe communiceer je met elkaar, hoe pak je problemen aan tijdens vergaderingen en hoe ga je om met het bewaken van de kwaliteit? De adviezen zijn praktisch, zodat ze direct uitgevoerd kunnen worden. Er worden tips en hulpmiddelen beschreven waarmee zelfsturing succesvol kan worden.

Het boek is geschreven voor mensen die in een zelfsturend team werken. Maar ook teamcoaches, managers en bestuurders, en functionarissen van ondersteunende diensten hebben veel baat bij dit boekje.

Auteurs

Astrid Vermeer en Ben Wenting werken als trainer/adviseur vooral in de zorgsector. Zij zijn voor Buurtzorg Nederland vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van het zelfsturingsmodel, en trainen daar alle teams. Ook ondersteunen zij organisaties (intra- en extramuraal) bij het invoeren en ontwikkelen van een organisatiemodel waarbij zelfsturing centraal staat.

Het boek 'Zelfsturende teams in de praktijk' is online te bestellen (externe link)

Dossier(s)

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg