Handreiking voor het wijkteam om (licht) verstandelijk beperkte jeugdigen te helpen
Momenteel zijn gemeenten druk doende met het opzetten van wijkteams in het kader van de decentralisatie van de jeugdzorg. Deze teams krijgen straks een sleutelrol in het aanpakken en oplossen van een veelheid van problemen bij jongeren en hun gezinnen. Dit vergt een brede kennis en expertise.
Onnodige schade en zorgkosten voorkomen
Een bijzondere doelgroep die in deze teams aan de orde behoort te komen, zijn de kinderen (0-22 jaar) met een (lichte) verstandelijke beperking ((L)VB). Het helpen van deze kinderen en hun ouders vraagt specifieke kennis, vaardigheden en instrumenten die in het wijkteam aanwezig moeten zijn. Wanneer dit niet gebeurt, leidt het tot verkeerde hulp op het verkeerde moment. Het gevolg is onnodige schade voor het kind en zijn omgeving en onnodige zorgkosten voor de gemeente.
Ipse de Bruggen en Middenin
Om te zorgen dat deze kinderen niet tussen wal en schip vallen en om gemeenten en alle professionals die zich bezighouden met de wijkteams een handje te helpen, ontwikkelden Ipse de Bruggen en Middenin een handreiking. Deze gaat achtereenvolgens in op de volgende vragen:
- Waarom een handreiking?
- Waarin onderscheidt zich de doelgroep?
- Wat kan er misgaan?
- Wat is er nodig?
- Wat zijn de valkuilen?