invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Handreiking voor het wijkteam om (licht) verstandelijk beperkte jeugdigen te helpen

Gepubliceerd op:

Momenteel zijn gemeenten druk doende met het opzetten van wijkteams in het kader van de decentralisatie van de jeugdzorg. Deze teams krijgen straks een sleutelrol in het aanpakken en oplossen van een veelheid van problemen bij jongeren en hun gezinnen. Dit vergt een brede kennis en expertise.

Onnodige schade en zorgkosten voorkomen

Een bijzondere doelgroep die in deze teams aan de orde behoort te komen, zijn de kinderen (0-22 jaar) met een (lichte) verstandelijke beperking ((L)VB). Het helpen van deze kinderen en hun ouders vraagt specifieke kennis, vaardigheden en instrumenten die in het wijkteam aanwezig moeten zijn. Wanneer dit niet gebeurt, leidt het tot verkeerde hulp op het verkeerde moment. Het gevolg is onnodige schade voor het kind en zijn omgeving en onnodige zorgkosten voor de gemeente.

Ipse de Bruggen en Middenin

Om te zorgen dat deze kinderen niet tussen wal en schip vallen en om gemeenten en alle professionals die zich bezighouden met de wijkteams een handje te helpen, ontwikkelden Ipse de Bruggen en Middenin een handreiking. Deze gaat achtereenvolgens in op de volgende vragen:

  • Waarom een handreiking?
  • Waarin onderscheidt zich de doelgroep?
  • Wat kan er misgaan?
  • Wat is er nodig?
  • Wat zijn de valkuilen?

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg