invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Handleiding zelfsturende teams: tips en voorbeelden bij organisatie

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

U moet uw organisatie veranderen, maar hoe? In de handleiding Zelfsturende teams in de thuiszorg geeft In voor zorg! u praktische tips en praktijkvoorbeelden. Op deze pagina leest u een korte samenvatting.

Het werk in de langdurige zorg moet anders. Straks moet u méér patiënten verzorgen met:

 • Minder werknemers
 • Minder middelen

En dat niet alleen: mensen willen ook dat die zorg persoonlijk is. Thuis, met familie en vrienden, op maat en niet meer dan nodig.

Direct aan de slag

Die verandering hoeft u als manager, projectleider of bestuurder niet alleen te doen. In voor zorg! helpt u daarbij. In voor zorg! stimuleert u om uw organisatie klaar te maken voor de toekomst. De handleiding Zelfsturende teams in de thuiszorg biedt u praktische tips en praktijkvoorbeelden. Zo kunt u direct aan de slag.

Wat vindt u in de handleiding?

De handleiding is praktisch opgebouwd. Elk hoofdstuk bevat stappen en concrete praktijkvoorbeelden waaruit u uw inspiratie haalt:

 • Hoofdstuk 1: Wat is zelfsturing?
  Iedereen praat over zelfsturing. Maar wat is dat eigenlijk? Wat zeggen experts erover? En hoe ziet zelfsturing eruit in de langdurige zorg?
 • Hoofdstuk 2: Wat levert zelfsturing op?
  Wat levert zelfsturing uw organisatie op? Waarom zou u deze transitie aangaan? En wat vinden de financiers ervan?
 • Hoofdstuk 3: Bepaal uw visie op zelfsturing
  U staat aan de vooravond van een grote verandering binnen uw organisatie. Maar hoe begint u? En waar wilt u naartoe? Wat vindt u daarbij belangrijk?
 • Hoofdstuk 4: Hoe maakt u een plan van aanpak?
  U hebt de visie op zelfsturing opgesteld en wilt deze nu in de praktijk brengen. Maar hoe pakt u dat aan? Waar moet u over nadenken? En hoe maakt u een strategisch plan voordat u echt gaat veranderen?
 • Hoofdstuk 5: Hoe voert u zelfsturende teams in? Hoe voert u zelfsturing in? Waar moet u op letten? Wat zijn logische stappen?
 • Hoofdstuk 6: Hoe organiseert u het veranderproces?
  Zelfsturing invoeren betekent een diepgaande cultuurverandering. Wat betekent deze verandering voor de organisatie? Welke krachten en emoties kan dit losmaken? En hoe begeleidt u dit proces verstandig?
 • Hoofdstuk 7: Uit de praktijk: voorbeelden van ervaringen, instrumenten en tools
  Een uitgebreid aanbod aan voorbeelden, nieuws en tools over zelfsturing die u kunt gebruiken ter inspiratie voor het vormgeven van uw eigen traject. Met voorbeelden van Vierstroom, Thuiszorg Rotterdam, STMg, Vitras, Zorgaccent en Omring.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg