invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Succesvol aan de slag met leiderschap. Volgens Covey is effectief leidinggeven aan veranderen een kwestie van een 3-trapsraket. Dit boek is bedoeld voor managers en projectleiders.

Hoe geef je op een constructieve, effectieve manier leiding, richting en inhoud aan je werk en/of je privéleven? Dit is de centrale vraag waar het boek antwoord op geeft. Het 'plan van aanpak' is in een gestructureerd ontwikkelingsmodel gegoten.

Principes van succes

Dr. Stephen Covey (1933) is medeoprichter van de FranklinCovey Company (3.500 medewerkers). Covey had al jaren ervaring met het helpen ontwikkelen van mensen en organisaties toen hij De 7 eigenschappen van effectief leiderschap schreef. Het boek is het resultaat van langdurig onderzoek naar de principes van succes.

3-trapsraket

Volgens Covey is effectief leidinggeven aan veranderen een kwestie van een 3-trapsraket. De 1e trap bestaat uit 3 eigenschappen die gericht zijn op persoonlijke en individuele ontwikkeling. Ze zorgen ervoor dat je je als persoon onafhankelijk leert op te stellen. De 3 daaropvolgende eigenschappen gaan over effectief samenwerken en vormen de 2e trap. De 7e eigenschap gaat over het ontwikkelen en onderhouden van de overige 6 eigenschappen. Deze eigenschap vormt de 3e trap.

1e trap basis voor onafhankelijkheid

1. Wees proactief
Besef dat u altijd iets kunt doen aan uw omstandigheden en zie hoe u uw leven kunt gaan sturen.

2. Begin met het einde voor ogen
Begin met een goede omschrijving van uw doel, voor u ernaar kunt streven.

3. Belangrijke zaken eerst
Maak onderscheid tussen wat belangrijk is voor het behalen van uw doel en wat niet.

2e trap basis voor wederzijdse afhankelijkheid

4. Denk win-win
Als u uw doel hebt gesteld, probeer dan met een ander samen te werken om jullie beider doelen te bereiken.

5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden
Met anderen communiceren begint met luisteren en begrijpen - dat opent de dialoog.

6. Synergie
Samenwerken levert altijd meer op dan wanneer u de afzonderlijke bijdragen zou optellen; dit is het principe van 'creatieve samenwerking'.

3e trap basis voor permanent leren en inspireren (reflectie)

7. Houd de zaag scherp
Voortdurende vernieuwing, bijsturing en herijking van de doelen.

Meer weten

Dossier(s)

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg