invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Welzijn op recept: 10 persoonlijke verhalen

Gepubliceerd op:

Het boekje ‘Welzijn op recept’ is een verzameling van persoonlijke verhalen van mensen die de lastige stap hebben gezet uit hun sociaal isolement. Zij vertellen over wat het ze gebracht heeft en hoe ze dit ervaren hebben. De bundel maakt duidelijk dat het loont.

Mensen hebben voor hun welbevinden contact met anderen nodig. Sociaal isolement leidt snel tot een neerwaartse spiraal van lichamelijke klachten en piekeren. Niet medicatie maar sociale contacten, activiteiten en een dagritme vormen dan de oplossing: levensplezier als medicijn en welzijn op recept.

Duwtje in de rug

Huisartsen werken daarom in toenemende mate samen met welzijnsorganisaties en wijzen patiënten erop dat sociaal actief zijn herstel bevordert. Het begin blijkt altijd lastig. Daarom werken welzijnsorganisaties Haarlem Effect en Dock met welzijnscoaches, getrainde vrijwilligers, die met deze mensen in gesprek gaan over hun wensen en samen op zoek gaan naar passende activiteiten. Dit duwtje in de rug is vaak voldoende om zelf de volgstappen te zetten.

Haarlem Effect en Dock bundelde de ervaringen van 10 van ervaringsdeskundigen om anderen te motiveren ook dit eerste stapje te zetten.

De bundel ‘Welzijn op recept’ is te downloaden via de website van de MO Groep.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg