invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Villa Begonia: 18 verhalen van ouderen die ‘wonen zoals zij willen’

Gepubliceerd op:

Nu mensen langer thuis blijven wonen, zijn innovatieve woonconcepten nodig aansluiten bij de verscheidenheid aan woonwensen. Het boekje 'Villa Begonia. Niet achter de geraniums' laat zien dat er in het land al een variatie aan woonvormen bestaat. Het boekje met 18 verhalen van ouden die 'wonen zoals zij willen' werd op 24 maart gepresenteerd tijdens het congres 'Expeditie Begonia, op zoek naar meer variatie in wonen en zorg'.

Uniek inkijkje

Initiatiefnemers van het project Villa Begonia, Piet van Os en Ditty Eimers, gingen op zoek naar mensen die hun alternatief voor het verzorgingshuis gevonden hebben. Of zelf hebben bedacht en gebouwd. Hun verhalen laten zien dat het kan: de derde levensfase een beetje aangenaam doorbrengen in een woonvorm die past bij je wensen en behoeften.

De één liet met vrienden een vrolijk appartementencomplex bouwen, waar ze als goede buren wonen. De ander verhuisde met haar partner met dementie naar een woonproject waar beiden zich thuis voelen. Een derde zwerft met zijn vriendin op een oude tjalk kriskras door Nederland. Het boek geeft een uniek inkijkje in de groeiende variatie aan woonvormen die Nederland biedt.

Bron: Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg (KCWZ)

Meer weten

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg