invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Succesvol veranderen in de langdurige zorg: Meer met minder, het kan! (8)

Gepubliceerd op:

De langdurige zorg is in beweging:

  • de omgeving is veranderd en stelt andere eisen aan organisaties;
  • de financiering en de daaraan verbonden eisen zijn gewijzigd;
  • verantwoordelijkheid is bij de cliënt en diens omgeving komen te liggen voordat professionele zorg in beeld komt.

In het e-zine 'Meer met minder, het kan!' lichten we drie organisaties uit die samen met In voor zorg! concrete stappen gezet hebben om hun zorgverlening (opnieuw) in te richten. We staan in vogelvlucht stil bij hun veranderopgave en de resultaten. Alle drie de organisaties zijn beter toegerust om toekomstige vragen van de samenleving te faciliteren. Medewerkers, managers en bestuurders willen niet meer terug.

Uitgelichte trajecten

In deel 8 van deze uitgave zoomen we in op:

  • GGzE De Boei: Laat mensen groeien wat te zien is aan een stijging van de zelfredzaamheid van cliënten met 17% (van 2,8 naar 3,3 op een schaal van 5).
  • Viattence: Met de rode knop konden medewerkers regels en procedures opruimen die niet bijdragen aan het welbevinden van cliënt of bewoner. De productiviteit in de thuiszorgteams is daardoor gestegen van 67% naar 79%.
  • Birkhoven Zorggoed: Teams ervaren weliswaar een hogere werkdruk bij de opstart van zelfsturing, maar ze hebben beduidend meer plezier in het zelf kunnen regelen van zaken.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg