invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

E-zine ‘Aan de slag met technologie - de opstartfase’

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

In voor zorg! publiceert het e-zine ‘Aan de slag met technologie’. Gebruik de praktische kennis, tips en tools van organisaties die technologie introduceerden met ondersteuning van In voor zorg!. Deel 1 van dit e-zine staat in het teken van de opstartfase: welke eerste stappen komen erbij kijken om implementatie tot een succes te maken? Wat ging goed en wat kon beter?

Inzicht in kunnen en willen

Technologie is niet meer weg te denken uit onze maatschappij en de mogelijkheden zijn eindeloos. Logisch dat zorgorganisaties technologie een plaats in het zorgproces willen geven. Zeker omdat inmiddels duidelijk is dat technologie kan helpen kostenstijgingen te beperken. Maar hoe maakt u de juiste keuze?

Een belangrijke succesfactor op weg naar implementatie is inzicht in de wensen van de doelgroep. Deelnemende organisaties pleiten voor het menswaardig toepassen van technologie en dus technologie vanuit de organisatie zelf (de systeemwereld) benaderen. Lees bijvoorbeeld de aanpak van Zorggroep Tangenborgh die vanaf de start bewoners en medewerkers betrekt.

Cliënten en medewerkers meekrijgen

Met het maken van een keuze voor passende technologie zijn organisaties er niet. De technologie moet ook onderdeel worden van de cultuur en visie van de organisatie. Zorgorganisaties die In voor zorg! begeleidde, kozen massaal voor de bottom-up-benadering. Hierin staan meedenken, ideeën aandragen, uittesten en ervaren centraal. In het e-zine wordt de aanpak van Zuidwester, Frion en Stichting Humanitas gedeeld.

De eerste stap naar succesvol implementeren

Nu volgt de uitwerking van uw plannen. Een nieuwe technologische ontwikkeling raakt de hele organisatie. Daarom is het verstandig om vanaf dag één alle organisatieonderdelen mee te nemen zodat elk organisatieonderdeel weet wat er moet gebeuren. De LevantoGroep vertelt hoe zij dit aanpakken.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg