invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Toezichthoudende domotica, een handreiking voor zorginstellingen

Gepubliceerd op:

Wilt u toezichthoudende domotica gebruiken binnen uw zorginstelling voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking? Gebruik de handreiking Toezichthoudende Domotica. Hierin leest u hoe u deze domotica zorgvuldig en verantwoord toe kunt passen. Domotica is een veelbelovende ontwikkeling in de zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking en wordt onder andere aangewend om toezicht te houden.

Het gebruik van toezichthoudende domotica roept ethische en juridische vragen op. Biedt het de cliënt meer bewegingsvrijheid? Of tast ook domotica de vrijheid van de cliënt aan om te gaan en staan waar hij wil? Leidt domotica wel altijd tot meer veiligheid voor de cliënt? En zo ja, hoe verhoudt deze waarde zich dan tot zijn recht op privacy? Wat zijn de gevolgen voor de zorgrelatie als de zorgverlener meer op afstand komt te staan?

Onderzoek naar domotica

Het VU Medisch Centrum (VUmc) ontwikkelde deze handreiking om antwoord te geven op de ethische en juridische vragen. De inhoud is gebaseerd op de resultaten van het onderzoek dat het EMGO instituut van het VUmc naar de ethische en juridische aspecten van domotica in de praktijk.

Domotica in de praktijk

Voorbeelden van toezichthoudende domotica zijn:

  • Bewegingsmelders
  • Detectiechips
  • Uitluistersystemen
  • Camerabewaking

Voor wie

Deze handreiking is bedoeld voor zorginstellingen voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking.

Meer weten

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg