invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Leren werken met de PDSA-kwaliteitscirkel

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

De Plan, Do, Study, Act (PDSA)-kwaliteitscirkel, ook wel bekend onder de naam Demingcircle, is één van de kernelementen in de verbeteraanpak in de Zorg voor Beter Verbetertrajecten. De PDSA-cirkel is een model voor ononderbroken verbetering van kwaliteit. Het bestaat uit een logische opeenvolging van vier herhalende stappen: Plan, Do, Study, Act.

De Zorg voor Beter verbetertrajecten starten met het stellen van doelen en het opstellen van een meetstrategie. Dit om te bepalen of een verandering ook daadwerkelijk een verbetering is. Vervolgens test het verbeterteam de verbeterideeën in de praktijk met het PDSA-model. Verbeterteams hebben vaak moeite om de theorie van de PDSA-cirkel onder de knie te krijgen. Het kan zinvol zijn om dit verbeterprincipe op een speelse manier aan de orde te stellen.

Vilans heeft een pakket samengesteld om op speelse wijze de PDSA-cirkel uit te voeren met een verbeterteam. Het pakket bevat de volgende onderdelen:

Spelend leren verbeteren met PDSA 

  • Het verbeterspel
  • Het piramidespel
  • De PDSA-kaarten
  • Het vliegtuigspel
  • Verbetering in beeld: Oktober Sky

Daarnaast bevat de uitgave tips voor trainers.

Meer weten


 

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg