invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zorgketen Dementie Walcheren optimaliseert zorg voor mensen met dementie

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Ketenzorg voor mensen met dementie, met betrokkenheid van alle aanbieders die hierbij in het concurrerende werkveld betrokken zijn en met keuzevrijheid voor de patiënt. In Zeeland lijkt dit te gaan lukken.

Kernelement is de directe inzet van een casemanager, die onafhankelijk van alle betrokken partijen kan opereren. Onder ander zijn er afspraken gemaakt over de gerichte samenwerking tussen casemanager en huisartsen.

Daarnaast is er een aparte stichting in het leven geroepen voor de aanpak van ketenzorg. Dit maakt mogelijk dat alle partijen, die in deze zorg een rol spelen, elkaar op neutrale grond kunnen vinden om de zorgketen optimaal vorm te geven. Bovendien biedt de stichting een platform waarin de casemanagers voor dementiezorg onafhankelijk van de zorgaanbieders hun werk kunnen doen, zodat gedwongen winkelnering wordt voorkomen.

Klaverblad Zeeland kijkt mee vanuit het perspectief van patiënten en vrijwilligers.

Vanuit de gemeenten is Porthos aangesloten bij de keten. Dit is een loket waar alle burgers met alle vragen terecht kunnen waarmee de gemeente iets te maken heeft. Zijn daarin afspraken gemaakt over de zorg voor mensen met dementie, dan kan de casemanager dementie op grond daarvan de zorg voor deze mensen door alle stadia van het ziekteproces heen naadloos regelen.

Tenslotte is zorgverzekeraar CZ betrokken bij het project. Naast het verbeteren van de zorg voor mensen met dementie wil CZ ook weten of een betere inrichting van het zorgproces gepaard kan gaan met kostenefficiëntie. Onderzoek moet uitkomst bieden, zodat CZ deze zorg op termijn gerichter kan inkopen.

Journalist Frank van Wijck heeft met de betrokken partners gesproken over het oprichten van de keten, de verwachte voordelen en de uitdagingen. De 6 interviews laten de visies van de verschillende ketenpartners zien:

Meer weten

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg