invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Financiën

euro's

In dit dossier zoomen we in op financiële aspecten als zorginkoop door gemeenten en zorgverzekeraars en op methoden voor kostenbesparing door zorgorganisaties.

Zorginkoop

Sinds 1 januari 2015 is er veel veranderd in de manier waarop verzekeraars en gemeenten zorg inkopen bij zorgaanbieders. Zorgorganisaties krijgen hierdoor onder andere te maken met nieuwe contractpartijen en andere inkoopprocessen. Wat zijn de gevolgen van de nieuwe Wmo-taken vanaf 2015 voor gemeenten en aanbieders? Hoe kan de inkoop van zorg goed vormgegeven worden, waarop moeten de betrokken partijen letten tijdens het inkoopproces? En hoe kunnen zorgaanbieders zich het beste voorbereiden en positioneren tegenover de inkopende partijen (gemeenten en zorgverzekeraars)?

In het gedeelte ‘Zorginkoop’ van dit dossier vindt u artikelen die bijdragen aan het beantwoorden van deze vraagstukken.

Kosten besparen

Meer met minder moeten doen is de continue opgave in het licht van de demografische en beleidsmatige ontwikkelingen. Door slimmere inkoop en strakker sturen op financiële variabelen kunnen kosten worden bespaard. Structurele inkoopsamenwerking kan de zorgkosten tot wel 10-15% verlagen. Maar kostenbesparing blijft uitdagingen opwerpen. Hoe pakt u deze uitdaging aan en hoe gaan voorlopers in het veld met deze zaken om?

Informatie en voorbeelden zijn beschikbaar in het gedeelte ‘slim inkopen en efficiënt organiseren’. Onder ‘Sturingsinstrumenten en rekentools’ vindt u concrete tools die u kunt toepassen in uw organisatie.

Financiën en ...

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg