invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

ONS Welzijn calculator maakt financiële én maatschappelijke baten inzichtelijk

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

ONS Welzijn (voorheen Vivaan) maakt zich sterk voor een maatschappij waarin iedereen kan meedoen. De organisatie heeft burenhulpservice SamSam geïntroduceerd, een digitaal platform voor het matchen van vraag en aanbod van inwoners voor onderlinge hulp. Met succes, want elk jaar maken meer inwoners gebruik van SamSam en vinden meer matches plaats. Toch zeggen die cijfers nog niet genoeg. ONS Welzijn wil onderbouwen dat SamSam leidt tot kostenbesparing in het sociaal domein, bij zorg en individuele verstrekkingen. En heeft daarvoor de ONS Welzijn calculator ontwikkeld.

Eigen meetinstrument

Bij SamSam komt er in de meeste gevallen geen professional aan te pas. Toen ONS Welzijn op zoek ging naar een instrument om de resultaten van SamSam te meten bleek dat nog best lastig. Het instrument dat de organisatie het meeste aansprak – de Effectencalculator – bleek vooral geschikt voor professionele interventies. Daarop besloot ONS Welzijn met In voor zorg!-coach Guido de Ruiter een eigen meetinstrument te ontwikkelen, gebaseerd op de Effectencalculator.

Lightversie

De ONS Welzijn calculator werkt op dezelfde manier als de Effectencalculator: de ondersteuningsactiviteit, inclusief de kosten, wordt beschreven en tegen 2 referentieaanpakken afgezet. Het belangrijkste verschil tussen de ONS Welzijn calculator en de Effectencalculator is dat het invullen minder tijd kost en dat er minder mensen bij betrokken zijn. Voor de Effectencalculator staat per casus een sessie van 4 uur met gemiddeld 6 mensen (professionals, de klant en externen). Het invullen van de ONS Welzijn calculator kost ongeveer een uur. Hierbij zijn 4 mensen betrokken, alleen medewerkers, geen klant en externen. ‘Dit past beter bij een middel als SamSam’, zegt Guido. ‘Oproepen zijn immers vaak eenmalig of ze beperken zich tot een paar uurtjes per week. Bovendien gaat het om inwoners die inwoners ondersteunen, zonder tussenkomst van professionals.’ De ONS Welzijn calculator is in feite een lightversie van de Effectencalculator. Uiteraard is het meetinstrument bedacht met medeweten van de makers van de Effectencalculator, die de ontwikkeling – en vooral ook de validatie – met interesse volgen.

Het echtpaar Klaver

Een van de casussen die ONS Welzijn met de calculator bekeek, is die van het echtpaar Klaver. Mevrouw Klaver heeft Alzheimer en gaat 2 dagen per week naar de dagbehandeling. Meneer Klaver heeft dan alle tijd voor zijn hobby’s, zodat hij de rest van de week voor zijn vrouw kan zorgen. Maar dan veranderen de tijden van de dagbehandeling. Mevrouw Klaver is voortaan al om 16 uur thuis, een uur eerder dan voorheen. Hierdoor komt het golfen op woensdagmiddag van meneer Klaver in het gedrang. Hij kan niet meer onbezorgd genieten, bang als hij is dat hij niet op tijd thuis is om zijn vrouw op te vangen. Hij zet een advertentie op SamSam: ‘ik zoek een aardige dame die iedere woensdag van 16 tot 17 uur mijn vrouw gezelschap kan houden’. Maria reageert. Ze heeft ervaring in de omgang met mensen met dementie. Bij de eerste kennismaking blijken zij en mevrouw Klaver elkaar al jaren te kennen, ze gaven allebei les op een basisschool. Het klikt en Maria en mevrouw Klaver hebben nu op woensdag altijd een gezellig uurtje.

Maatschappelijke opbrengst

Guido vindt het een prachtig voorbeeld. ‘De ONS Welzijn calculator laat zien dat de financiële baten van deze interventie groot zijn. De huidige oplossing kost vrijwel niets. Was SamSam er niet geweest dan was de inzet van een professional van ONS Welzijn nodig om een geschikte vrijwilliger voor de vraag van meneer Klaver te vinden. Of er was misschien wel een dag extra dagbehandeling uitgekomen. Maar wat nog veel mooier en belangrijker is: ook de maatschappelijke opbrengst is groot. Dit is precies de oplossing waar alle betrokkenen zich het prettigst bij voelen.’ Sociaal werker Esther de Bie spreekt van 3 keer winst: ‘We hebben een tevreden mantelzorger, een blije buurtbewoner die zich nuttig voelt en een blije mevrouw die nu elke woensdagmiddag een gezellig uurtje heeft.’ De exacte cijfers uit de meting met de ONS Welzijn calculator zijn: met de oplossing via SamSam is het maatschappelijk effect een 10, tegenover een 8 voor de eerste referentieaanpak. De kosten van de oplossing via SamSam zijn € 197,50 tegenover € 370,- voor de eerste referentieaanpak.

Wederkerigheid

Erg leuk ook bij dit voorbeeld is de wederkerigheid, aldus Esther. ‘Meneer Klaver vraagt elke keer weer aan Maria of hij iets voor haar kan terugdoen. Zij vindt dat niet nodig. Ze vindt het leuk om te doen en haalt er veel voldoening uit. Maar laatst had ze een brunch op zondagmiddag. Toen heeft meneer Klaver haar gebracht en gehaald, zodat zij een wijntje kon drinken. Dat was een schot in de roos. Ook hier is weer sprake van een win-winsituatie. Meneer was erg blij dat hij eindelijk iets terug kon doen.’

Legitimatie

Mooi is ook het effect van de ONS Welzijn calculator op medewerkers. ‘De sociaal werkers vragen zich weleens af of SamSam ze niet te veel tijd kost’, zegt projectleider Gonnie Smulders. ‘Ze houden de service aan de achterkant in de gaten, helpen mensen om oplossingen te vinden als een vraag te lang blijft openstaan en kijken ook terug op matches. Ze vragen zich af of dat wel kan. De ONS Welzijn calculator maakt inzichtelijk wat het kost als we SamSam niet hadden ingezet. Dat is de beste legitimatie om tijd in SamSam te steken, want het is veel goedkoper dan welke andere oplossing ook.’ Daarnaast is Gonnie blij met de verantwoording die de organisatie met hulp van de ONS Welzijn calculator kan afleggen. ‘Gemeenten willen weten of we kostenbewust bezig zijn. Met de ONS Welzijn calculator maken we dat goed inzichtelijk.’

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg