invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Interviewserie wijkverpleegkundigen: ‘Wij zijn de satéprikker’

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Gedurende 12 weken zit Zorgenz aan tafel met wijkverpleegkundigen. Het zijn gesprekken over wat dit beroep nu inhoudt, over de veranderingen die zich in 2015 aandienen, over de eisen die het werk aan de opleiding stelt, over de zinvolle zorg die wijkverpleegkundigen dicht bij de patiënt verlenen.

Deze serie is mogelijk gemaakt door het ZonMw-programma Zichtbare schakel – Opleidingsimpuls wijkverpleegkundigen.

'Wij zijn de satéprikker'

Het tweede gesprek uit de serie is met wijkverpleegkundige Gert Jan Bolt. Gert Jan is, in dienst bij TSN Thuiszorg, wijkverpleegkundige in een van de drie sociale teams in Hoogezand-Sappermeer en werkt ook bij het project ‘Nait Soezen’ voor de inzet van extra wijkverpleegkundigen in de stad Groningen en Hoogezand - dat ‘Niet zeuren maar doen’ als lijfspreuk heeft.

'Je ziet de versnippering in de zorg, je staat naast de huisarts in de wijk, maar jij kunt ook achter de voordeur kijken. Waar mensen zich kunnen verstoppen voor de problemen. Veel klachten die op het eerste gezicht lichamelijk zijn, gaan eigenlijk over sociale problemen. De huisarts kan onmogelijk met alle daarbij betrokken instanties contact onderhouden. Als wijkverpleegkundige heb ik dat contact wel, terwijl ik toch de taal van de huisarts spreek. Met de korte lijnen kunnen we efficiënt en effectief werken. We zien op veel terreinen problemen, ook door de ongezonde leefstijl. Dan moet je daarin niet blijven hangen, maar het vertrouwen winnen en oplossingen aanreiken. Voordat de problemen escaleren. Mensen in hun eigen kracht zetten, de zelfredzaamheid verbeteren. Dat is velen vreemd geworden, maar meer dan ooit nodig in 2015', vertelt hij.

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg