invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Interviewserie wijkverpleegkundigen: ‘Op de grens tussen zorg en zelfstandigheid’

Gepubliceerd op: | Laatst gewijzigd op:

Gedurende 12 weken zit Zorgenz aan tafel met wijkverpleegkundigen. Het zijn gesprekken over wat dit beroep nu inhoudt, over de veranderingen die zich in 2015 aandienen, over de eisen die het werk aan de opleiding stelt, over de zinvolle zorg die wijkverpleegkundigen dicht bij de patiënt verlenen.

Deze serie is mogelijk gemaakt door het ZonMw-programma Zichtbare schakel – Opleidingsimpuls wijkverpleegkundigen.

'Op de grens tussen zorg en zelfstandigheid'

In het vijfde gesprek in de serie spreekt Zorgenz opnieuw met wijkverpleegkundige Gert Jan Bolt, werkzaam bij een van de drie sociale teams in Hoogezand-Sappermeer en het project ‘Nait Soezen’ voor de inzet van extra wijkverpleegkundigen in de stad Groningen en Hoogezand.

'Het is soms best ingewikkeld om een zorgvraag goed weg te zetten. We zijn nog aan het zoeken waar het geld voor de zorg vandaan moet komen: de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het kost soms nog even tijd, maar daar komen we wel uit. Voor de ‘ouderwetse’ verpleging en verzorging is dat wel duidelijk: dit wordt namelijk via de Zvw gefinancierd. Voor voorzieningen en begeleiding moet je echter bij de gemeente zijn, bij het sociale team. Regelmatig is beide nodig of is niet helemaal duidelijk waar je moet zijn. Je moet verbindingen kunnen leggen, omdat problemen van burgers complex zijn. Je wilt zo efficiënt mogelijk oplossingen vinden die je niet vond binnen enkel het gemeentelijk domein of het verpleegkundig domein. Daar loopt nu nog eens de Participatiewet doorheen, terwijl ook Jeugdzorg op het bordje van de gemeente ligt. Verbindingen maken is dus ook een van de aspecten van het werk van het sociale team geworden. De transitie is dan wel afgerond, we zitten nu midden in de transformatie.'

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg