invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Interviewserie wijkverpleegkundigen: 'Er is vaak meer aan de hand'

Gepubliceerd op:

Gedurende 12 weken zit Zorgenz aan tafel met wijkverpleegkundigen. Het zijn gesprekken over wat dit beroep nu inhoudt, over de veranderingen die zich in 2015 aandienen, over de eisen die het werk aan de opleiding stelt, over de zinvolle zorg die wijkverpleegkundigen dicht bij de patiënt verlenen.
 
Deze serie is mogelijk gemaakt door het ZonMw-programma Zichtbare schakel – Opleidingsimpuls wijkverpleegkundigen.

‘Er is vaak meer aan de hand'

'In de verpleging en verzorging aan huis krijgt de sociale dimensie een belangrijker rol. Dat is een proces, een transformatie die is ingezet nu de schotten zijn weggehaald. Het vak wordt er rijker van en de cliënt krijgt de zorg en de hulp die noodzakelijk zijn.' Gert Jan Bolt, wijkverpleegkundige in Hoogezand, vertelt in dit derde interview over de taakverdeling in het VVZ-team en de verhouding tot zijn sociaal team.

'Het is nog zoeken, we zijn aan het pionieren. In het VVZ-team van TSN Thuiszorg heeft de regisserend wijkverpleegkundige de eindverantwoordelijkheid. Binnen het team worden de uitvoerende taken verdeeld over HBO- en MBO-verpleegkundigen en verzorgenden. Ik werk een aantal uren per week in het VVZ-team en doe daar allerhande taken. Maar ik merk wel een verschil in dit werk en de eisen die het werken in een sociaal team stelt: de thuiszorg is meestal planbaar, of het moet om een patiënt gaan die opeens moet worden opgenomen, terwijl het sociaal team om een enorme flexibiliteit vraagt. Daar gaat het er vaak in eerste instantie om sowieso contact met een cliënt te krijgen en duurt het even voordat er een intake of een gedetailleerd zorgplan gemaakt kan worden. De hulpverlening is veel minder planbaar.'

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg