invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Interviewserie wijkverpleegkundigen: 'De grenzen van de wijkverpleging goed bewaken'

Gepubliceerd op:

Gedurende 12 weken zit Zorgenz aan tafel met wijkverpleegkundigen. Het zijn gesprekken over wat dit beroep nu inhoudt, over de veranderingen die zich in 2015 aandienen, over de eisen die het werk aan de opleiding stelt, over de zinvolle zorg die wijkverpleegkundigen dicht bij de patiënt verlenen.
 
Deze serie is mogelijk gemaakt door het ZonMw-programma Zichtbare schakel – Opleidingsimpuls wijkverpleegkundigen.

'De grenzen van de wijkverpleging goed bewaken'

We zijn geen ‘Duizend dingen Doekje’ roept wijkzuster Judith van Hoof wel eens gekscherend. Iedereen trekt aan de wijkverpleegkundige. 'Daarom bestaat het gevaar dat gedacht wordt dat wij overal een oplossing voor hebben', zegt ze.
 
Het eerste kwartaal van dit jaar zit er bijna op in West-Brabant. Op een goede manier indiceren, het kost nog veel tijd en energie, zegt Judith in dit derde gesprek. 'Vooral uitgebreid omschrijven wat er aan de hand is en wat iemand nodig heeft, vergt je aandacht. Het gaat om veel aspecten die we allemaal moeten nalopen. Het zal ook tijd schelen als we binnenkort gaan werken met een digitaal dossier. We proberen het indiceren ons zo snel mogelijk eigen te maken, maar voelen de tijdsdruk van 1 mei 2015. Op die dag moeten alle cliënten een herindicatie hebben. Het is een behoorlijke caseload.'

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg-deelnemer

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg