invoorzorg.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg.

Zorginstellingen werken samen aan Pictoplanner NAH

Gepubliceerd op:

Aankleden? Een ei bakken? De tijd lezen? Voor mensen met een verstandelijke beperking, autisme of beginnende dementie zijn dat geen simpele taken meer. De Pictoplanner is een programma dat hen daarbij helpt en minder afhankelijk maakt van anderen. In de praktijk blijkt de Pictoplanner zeer gebruiksvriendelijk. Daarom werkt Laurens, Leerhuis Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), samen met zorginstellingen Middenin en Rijndam om het planbord geschikt te maken voor de doelgroep NAH.

Digitaal planbord en Pictoplanner

Sander Soeteman ontwikkelde de Pictoplanner in eerste instantie voor mensen met een verstandelijke beperking of autisme. Nu is hij betrokken bij de doorontwikkeling richting de doelgroep NAH.

Soeteman: ‘Ik werd gevraagd het product uit te werken zodat het mensen helpt overzicht in hun dagstructuur te krijgen. Op een digitaal planbord in de huiskamer, kunnen alle bewoners zien hoe de middag, dag of week eruit ziet. Welke activiteiten er zijn, wat er op het menu staat, wanneer er bezoek komt. Begeleiders kunnen het touchscreen op afstand aanpassen.’

Daarnaast kunnen de bewoners gebruikmaken van een iPad met de Pictoplanner-app. Als pictogram staan daarin hun persoonlijke afspraken, maar ook bijvoorbeeld de stappen die je moet volgen om je aan te kleden of af te wassen. De invulling is toegespitst op de leerdoelen van de cliënt.

Voordelen

Laurens nam met twee woonlocaties deel aan het ontwikkeltraject van de Pictoplanner NAH. Uit de proef blijkt nu al dat het meerdere voordelen oplevert, zoals:

  • Ondersteuning van het geheugen en het bevorderen van overzicht/inzicht (geeft rust)
  • Cognitieve training (gedragsveranderingen)
  • Cliënten leren zelf constateren, in plaats dat zij het horen van een medewerker (eigen regie)
  • Betere samenwerking met ketenpartners.

Toename zelfredzaamheid en zelfregie

Het hoofddoel voor de zorginstellingen is het vergroten van de zelfredzaamheid. Uiteindelijk zal het digitaal planbord ook voor meer zelfregie zorgen. De cliënt heeft de verantwoordelijkheid in het gebruik, met de coach als begeleider op de achtergrond. Dat vereist coachend zorgen, met de handen op de rug en het initiatief bij de cliënt: een belangrijk doel van Laurens.

Betere zorg met minder middelen

Ook zelfstandig wonende mensen met een verstandelijke beperking of autisme en leerlingen van het bijzonder onderwijs gebruiken al de Pictoplanner. ‘Je kunt autisme hebben, hoogintelligent zijn en lesgeven op de universiteit, maar 's morgens niet weten hoe je moet opstaan’, vertelt Sander Soeteman. ‘Dan helpt de Pictoplanner je daarbij. Omdat je moet afvinken wat je hebt gedaan, kan een ouder of begeleider op afstand zien of je inderdaad bent opgestaan en naar je werk bent gegaan. Dat geeft mensen een enorme zelfstandigheid. Ze hebben geen fysieke begeleiding meer nodig. Dat levert betere zorg op met minder middelen.’

Meer weten

Dossier(s)

Tags

In voor zorg! is een programma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en Vilans, Kenniscentrum voor langdurige zorg